Egy észak-koreai urándúsítóban járt Kim Dzsongun, fotó is készült

2024. szeptember 13. – 10:57

Egy észak-koreai urándúsítóban járt Kim Dzsongun, fotó is készült
Fotó: STR / KCNA VIA KNS / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

2006 óta most először hozott nyilvánosságra bárminemű konkrétabb információt urándúsító létesítményről Észak-Korea, mely helyi idő szerint pénteken adott ki fényképeket egy ilyen üzemről, valamint Kim Dzsongunról, amint körbejár a létesítményben – írja az Al Jazeera.

A Koreai Központi Hírügynökség, a KCNA tájékoztatása szerint az észak-koreai vezető körbejárta a Nukleáris Fegyverek Intézetét és a „fegyverminőségű nukleáris anyagok gyártóbázisát”. Azt nem tudni, hogy az észak-koreai vezető pontosan mikor járt a helyszínen, de az látható, amint a fémcentrifugák hosszú sorai között sétál.

Az urándúsító üzemekben nagy sebességű centrifugákban dúsított uránt állítanak elő, amely a nukleáris robbanófejek gyártásához szükséges. Arról nem adtak ki információt, hogy hol található a létesítmény, de Észak-Korea vélhetően több urándúsító létesítményt is üzemeltet, köztük egyet Jongbjonban.

A KCNA tájékoztatása szerint Kim Dzsongun kiemelte „a centrifugák számának további növelésének fontosságát annak érdekében, hogy exponenciálisan növeljék az önvédelmi nukleáris fegyverek számát”.

Dél-Korea szerint az urándúsító létesítmények miatt „az ENSZ Biztonsági Tanácsa számos határozatának egyértelmű megsértését” követte el Észak-Korea. „Észak-Korea minden nukleáris fenyegetésére vagy provokációjára elsöprő és határozott választ fog adni kormányunk és hadseregünk, amely a dél-koreai–amerikai szövetség szilárd elrettentő erején alapul” – áll a dél-koreaiak közleményében.

Szakértők szerint az urándúsító létesítmény hirtelen nyilvánosságra hozatala akár a novemberi amerikai elnökválasztásra is hatással lehet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!