Négyen meghaltak a Francia-Alpokban a rossz időjárás miatt

2024. szeptember 11. – 18:45

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden holtan találtak négy olasz és dél-koreai hegymászót a Francia-Alpok legmagasabb csúcsán, a Mont Blancon, miután három napon keresztül nem találták őket a rossz időjárásban. A CBS News szerint a hegymászók kimerültségben halhattak meg.

A francia hatóságok azt mondták az AFP-nek, hogy a mentők a helyszínen először a két koreai, majd hozzájuk közel a két olasz hegymászó holttestét is megtalálták. A hegyi rendőrség helikoptere a csúcstól 100-200 méterre bukkant rá az eltűnt hegymászókra.

„A holttesteket lehozták”

– közölte a hegyi rendőrség a halottak családjával. Azt is hozzátették, hogy egy olasz hegyimentő csapat gyalog ment fel a csúcsra, de nem találta a holttesteket.

A rendőrséget szombat este értesítették arról, hogy három hegymászó eltűnt a Mont Blanc csúcsának közelében. A csoport vezető nélkül, nagyon rossz időjárási körülmények között indulhatott útnak. Vasárnap reggel 4100 méteren találtak rá két dél-koreaira, akik életben maradtak. Később az időjárás rosszabb lett, így a mentők nem tudták folytatni az eltűnt hegymászók keresését. Még kedd reggel is vissza kellett fordulnia egy keresőhelikopternek, mert nem tudott utat törni magának a sűrű felhők között.

A hegyi rendőrség egyik parancsnoka azt mondta Le Dauphiné Libéré című francia lapnak, hogy rövid időre elérték az olaszokat telefonon, és megtudták tőlük, hogy 4600 méter magasan ragadtak, de a kapcsolat velük megszakadt.

A Mont Blanc egyébként Európa legmagasabb hegycsúcsa, ami nagyon népszerű a hegymászók körében. A csúcstámadás azonban kockázatos is lehet.

2022-ben a hegy lábánál fekvő Saint-Gervais polgármestere még azt mondta a BBC-nek, a Mont Blanc olyan veszélyes, hogy a hegymászóknak 15 ezer euró kauciót kellene fizetniük a mentési és esetleges temetési költségek fedezésére. Korábban írtunk arról, hogy lavina sodort el síelőket a Francia-Alpokban, és ketten meghaltak. A CBS News szerint az olvadó gleccserek ráadásul régebbi holttesteket is felszínre hoztak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!