A fiatalok nem, de az iskolázott, gazdag felnőttek több füvet szívnak az Egyesült Államokban

2024. szeptember 7. – 16:57

Másolás

Vágólapra másolva

Egy új tanulmány szerint a tinédzserek körében nem, viszont a magasan iskolázott, gazdag felnőttek körében jelentősen nőtt a kannabiszfogyasztás az Egyesült Államokban, írja a Guardian.

A kutatásban 500 ezer ember kannabiszhasználati szokásait vizsgálták 2013 és 2022 között. A vizsgálatban figyelembe vették a résztvevők életkorát, nemét, etnikai hovatartozását, iskolai végzettségét és jövedelmét.

Az adatok szerint 2013-ban még a középiskolások 23 százaléka fogyasztott füvet, 2023-ban már csak 17 százalékuk.

Azt azért érdemes megjegyezni, hogy Delvon Mattinghly szerint az összesített adatok nem mondanak el mindent a fiatalok fogyasztási szokásairól. Ennek oka, hogy minden 12-17 év közötti fiatalt egy kategóriába számoltak. A konkrétabb számok sérthették volna a kiskorúak adatainak bizalmas kezelését – tette hozzá a kutatás szerzője.

Delvon Mattingly, a Kentucky Egyetem viselkedéstudományi professzora, a tanulmány vezető szerzője meglepődött azon, hogy a tizenévesek körében stagnált a kannabiszfogyasztás gyakorisága. Azt mondta, növekedésre számított.

És mi lehet az oka a csökkenésnek? Egyrészt, bár több államban legalizálták a kannabiszt, de a 21 év alattiaknak szigorúan tilos füvet árusítani, és ezt ellenőrzik is.

Másrészt, a koronavírus-járvány is hozzájárulhatott ehhez, ugyanis a vírus idején csökkent a fiatalok szerhasználata. Ennek az lehet az oka, hogy több időt töltöttek szülői felügyelet alatt, és kevesebbet a barátaik körében.

A kutatások szerint nem csak a kannabisz, hanem például az alkoholfogyasztás is csökkent a középiskolások körében.

Ezzel szemben a magasabb jövedelmű háztartásokban élők és a főiskolai végzettségűek körében több mint kétszeresére nőtt a kannabiszhasználat. A főiskolai diplomával rendelkezőknek 2013-ban csak mintegy 4 százaléka használt kannabiszt, míg 2022-ben már közel 13 százalékuk. A 75 000 dollárt vagy annál többet kereső háztartások hat százaléka használt kannabiszt 2013-ban, 2022-ben már 13 százaléka.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!