Magukat megadó ukrán katonákat végeznek ki oroszok egy előkerült felvételen

2024. szeptember 6. – 11:18

Másolás

Vágólapra másolva

Fegyvertelennek tűnő katonák gyalogolnak be egy út közepére, térdre ereszkednek, kezüket összekulcsolják a fejüknél, másodpercekkel később pedig arccal a földre hullanak, és egyikük sem mozdul – ez látható azon az augusztus végén rögzített drónfelvételen, ami a CNN birtokába került, és amit a kelet-ukrajnai Pokrovszk közelében zajló harcok idején vettek fel. A képsorok szerint az ukrán katonákat a megadás ellenére gyakorlatilag kivégezték ahelyett, hogy foglyul ejtették volna.

Az ukrán hírszerzés 2023. november óta 15 ehhez hasonló esetet gyűjtött össze, és ezek többségét drónok által készített videó- vagy hangfelvételek is bizonyítják. A felvételeken az látható az ukrán hírszerzés szerint, ahogy szerintük az oroszok a frontvonalon magukat megadó ukrán katonákat öltek meg, ahelyett, hogy foglyul ejtették volna őket.

Az ukrán főügyész a CNN-nek azt mondta, hogy hivatala a háború kezdete óta 28 ilyen esetet vizsgál, ezekben összesen 62 ukrán katona halt meg. Ukrán ügyészek a lapnak azt mondták: szerintük a gyilkosságok háborús bűncselekmények, és a Kreml által képviselt politika részei. „Ha a hadifoglyok megadják magukat, ha jelzik is, hogy megadják magukat, ha nincs fegyver a kezükben, akkor a kivégzés háborús bűncselekmény” – mondta Andrij Kosztin, Ukrajna főügyésze a CNN-nek.

Több orosz katonát állítottak már bíróság elé szándékos, fegyvertelen katonákkal szemben elkövetett gyilkosság vádja miatt, köztük egyet a dél-ukrajnai Zaporizzsja régióban. Az ukrán ügyészek azt állították az érintett katonáról, hogy novemberben szabadult a lopásért kiszabott büntetéséből, hogy az orosz hadsereg 127. motoros lövészhadosztályában szolgáljon. Az ügyészek drónfelvételeket tettek közzé, amelyek alátámasztják állításukat: eszerint az orosz katona januárban lelőtt egy ukrán katonát, amint az felemelt karral kijött egy lövészárokból, majd letérdelt.

A CNN birtokába jutott egy másik, szintén zaporizzsjai területről származó hangfelvétel, amelyen hallható, amint idén májusban egy orosz katonai csapat vezetője három, magát megadó ukrán katona meggyilkolására szólítja fel a beosztottjait.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!