Kilenc évet kapott a menekülttábornál gyújtogató brit férfi

2024. szeptember 6. – 15:17

Másolás

Vágólapra másolva

Kilenc éves börtönbüntetésre ítélték azt a brit gyújtogatót, aki a southporti késelést követő zavargások során egy menekülteket elszállásoló hotelnél gyújtott tüzet, ezzel szándékosan emberéleteket veszélyeztetve – írja a SkyNews. A 27 éves Thomas Birley bűnösnek vallotta magát, gyújtogatás, rendzavarás és fegyverbirtoklás vádjában. A kilenc év letöltendő börtön mellett további öt évet kapott felfüggesztve.

Ő kapta a legsúlyosabb büntetést eddig azok közül, akik az augusztus eleji zavargásokban vettek részt; ekkor közel 400 embert tartóztattak le az Egyesült Királyság és Észak-Írország egyes részein. Birley más álarcos zavargókkal együtt megtámadta a dél-yorkshire-i Rotherhamben lévő Holiday Inn Express szállodát, ahol menedékkérők voltak elszállásolva. A hotel előtt tüzet is gyújtottak.

A bíró az ítélet kihirdetésekor azt mondta, a férfi egyértelműen az erőszak, rasszizmus és gyűlöletkeltő üzenet terjesztésére törekedett. Hozzátette, a vádlott tudatában volt annak, hogy a menedékkérők felé irányuló, tömeges rasszista erőszakban vesz részt. Birley azt mondta, azért ment a szállodához, hogy kifejezze a véleményét. A közösségi médiában megjelent posztok bátorították arra, amit tett.

Az erőszakhullám azután indult, hogy egy 17 éves fiú Southportban késeléses támadásban megölt három gyereket, majd az interneten az a dezinformációs hullám kezdett elterjedni, hogy a gyanúsított egy muszlim menedékkérő. Több tucatnyi rendőr megsérült, üzletek, autók és házak rongálódtak meg a zavargásokban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!