Volt szeretőjét nevezte ki tanácsadónak, lemondott az olasz kulturális miniszter

2024. szeptember 6. – 23:31

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken lemondott az olasz kulturális miniszter, Gennaro Sangiuliano, miután a volt szeretőjének főtanácsadói kinevezése miatt kialakult vita hetekig tartó vitát okozott az ország jobboldali kormányának. Maria Rosaria Boccia önjelölt divatvállalkozó még augusztusban közölte, hogy a miniszter nagyobb eseményekért felelős tanácsadójává nevezték ki. A kulturális minisztérium eleinte tagadta a kinevezést, de Sangiuliano később elismerte, hogy valóban beleegyezett, hogy fizetetlen tanácsadóként alkalmazza volt szeretőjét, majd az összeférhetetlenség miatt meggondolta magát, írja a Guardian.

A miniszterelnöknek küldött pénteki levelében Sangiuliano megvédte előéletét, és tagadta, hogy megszegte volna a miniszteri szabályokat, ezzel együtt azt írta, szükségesnek tartja lemondását. Szerdán a miniszter főműsoridős tévéinterjúban ismerte el, hogy Boccia a szeretője volt, majd bocsánatot kért feleségétől és Giorgia Melonitól, az ország miniszterelnökétől.

A kulturális tárca élére Alessandro Giuli újságíró, a Maxxi római művészeti központ eddigi igazgatója kerül.

Az ügy miatt a Zöld Európa (Europa Verde) nevű ellenzéki párt vezetője rendőrségi feljelentést tett, de vizsgálódik az olasz számvevőszék is. Sangiuliano többször is azt nyilatkozta, hogy „egyetlen eurót” sem költöttek közpénzből Boccia számára. A miniszter egyébként hajlamos volt baklövésekre, egy díjátadó ünnepségen például sikerült azt mondania, hogy „megpróbálja majd elolvasni” azokat a könyveket, amiket zsűritagként már el kellett volna olvasnia.

Februárban Vittorio Sgarbi olasz kulturális államtitkár is olyan botrányba keveredett, hogy kénytelen volt lemondani posztjáról: a műkritikus ellen egy 17. századi festmény ellopásának és átalakításának vádjával kezdődött nyomozás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!