Korlátoznák a turisták hozzáférését Róma egyik leghíresebb látványosságához

2024. szeptember 6. – 16:47

Másolás

Vágólapra másolva

Fél évvel azután, hogy Velence megunta a turisták nyomasztó tömegét, és fizetőssé tette a belépést a városba (ami sok pénzt hozott, de a tömeget nem csökkentette érezhetően), egy másik olasz turista-slágercélpont, Róma is hasonló lépésre szánta el magát. A város vezetése az egyik top nevezetességnek számító, és mindig gigantikus tömeget vonzó Trevi kútnál kezdené a turistaritkító kísérletet. A terv szerint korlátoznák a híres szökőkútnak otthont adó térre a belépést a turistáknak, előre kellene regisztrálni és helyet foglalni ehhez. Az eddigi ingyenes látogatásnak is véget vetnének, jelképes, 1-2 eurós jegyet vezetnének be.

A tömegturizmus miatt már több európai nagyvárosban lázonganak a helyiek, hogy élhetetlenné teszi számukra a várost, ilyen például Barcelona, vagy a már említett Velence. A turizmust visszafogó rendeletektől azt várják, hogy a helyieken csökken a nyomás, de maguk a turisták is jobban érzik majd magukat, ha kisebb a tömeg.

A Trevi kút hatalmas (közel 50 méter széles), és egy aránylag kis téren helyezkedik el Rómában, ahol a szűk bevezető utcák miatt óriási torlódás szokott kialakulni. Tovább rontja a helyzetet, hogy a legenda szerint egy pénzérmét kell a szökőkút vizébe dobni, ha az ember azt akarja, hogy később még visszatérjen Rómába, két bedobott érme pedig hozzásegít az igaz szerelem megtalálásához – így a turisták nagy része nem elégszik meg pár fotóval, hanem egészen közel akar jutni a vízhez, hogy beledobálja az aprópénzt. A barokk szökőkútba annyi aprót dobálnak a turisták, hogy azt naponta kell takarítani, a pénzből (évi egymillió eurós nagyságrendről beszélünk) hajléktalanok és rászorulók számára tart fenn ingyenkonyhát a város.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!