12 millió dollárt keresett egy csaló azzal, hogy mesterséges intelligenciával generált zenét, és több ezer robottal hallgattatta őket

2024. szeptember 6. – 22:22

Másolás

Vágólapra másolva

12 millió dolláros csalással vádolnak a hatóságok egy Michael Smith nevű amerikai férfit, aki népszerű zenestreamelő felületekre töltött fel mesterséges intelligencia által generált zenéket, majd automatizált botokkal pörgette azok hallgatottságát. A rendszert 2019-ben kezdte el üzemeltetni, és az egészen nagyra nőtt: a vád szerint több százezer zenét töltött fel a platformokra, és több ezer botot használt arra, hogy ezeket hallgassák végtelenítve.

Összesen közel négymilliárd zeneindítást generált öt év alatt – hogy milyen felületeken, az nem derült ki a híradásokból, de vélhetőleg a Spotifyhoz, az Apple Musichoz és a YouTube-hoz hasonló oldalakról lehet szó, ahová bárki regisztrálhat, felteheti a zenéjét, és aztán az oldal a zenehallgatások után jogdíjat fizet neki (pontosabban ez technikailag nem jogdíj, hanem részesedés az oldal előfizetői és reklámbevételéből a forgalomért cserébe).

Michael Smith 12 millió dollárt, vagyis több mint 4 milliárd forintot kaszált a módszerével 2019 óta, és ekkora nagyságrendű csalásért többévnyi, akár évtizednyi börtönbüntetést is kaphat. Az ügyészség nyilatkozata szerint Smith valójában ezt a pénzt a valódi zenészek zsebéből vette ki, akiknek ennyivel kevesebb részesedés jutott a zenelejátszások után.

A streamingszolgáltatók nagy erőkkel próbálják a Smithhez hasonló csalókat kiszűrni, de ez a mesterséges intelligencia előretörésével egyre nehezebb, és jellemzően a csalók mindig a biztonsági intézkedések előtt járnak egy lépéssel. Smitht végül az FBI kapta el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!