Zelenszkij először beszélt arról, mi Kijev terve az elfoglalt orosz területekkel

2024. szeptember 4. – 10:40

Másolás

Vágólapra másolva

Zelenszkij ukrán elnök kedden az NBC Newsnak adott exkluzív interjújában arról beszélt, hogy Kijev azt tervezi: határozatlan ideig megtartja azokat az orosz területeket, amelyeket a múlt hónapban egy meglepetésszerű betörés során foglalt el, miközben megpróbálja tárgyalóasztalhoz kényszeríteni Putyin elnököt.

„Nincs szükségünk a földjeikre. Nem akarjuk oda vinni az ukrán életmódunkat” – mondta az első személyes interjújában azóta, hogy Ukrajna behatolt Oroszországba.

De azt is mondta, hogy Ukrajna „megtartja” a területet, mivel az szerves része a háború befejezését célzó „győzelmi tervének”. Zelenszkij szerint a javaslatot nemzetközi partnereknek, például az Egyesült Államoknak is be fogja mutatni. (Ez egyben azt is jelenti, hogy Zelenszkij arra számít, az elfoglalt területek az oroszokkal a jövőben folytatandó béketárgyalások során az ukránok alkupozícióját erősíthetik.)

Közel egy hónappal ezelőtt ukrán csapatok hatoltak be az oroszországi Kurszk térségébe egy titkos hadművelet keretében. A hadművelet megkérdőjelezte a két és fél éve tartó háború status quóját. Kijev most azt állítja, hogy közel 500 négyzetmérföldnyi orosz területet tart ellenőrzése alatt, és több száz orosz hadifoglyot ejtett.

Az augusztus 6-i behatolás „megelőző csapás” volt, hogy megakadályozzák az oroszokat abban, hogy pufferzónát hozzanak létre Ukrajna határa mentén – mondta az NBC-nek Zelenszkij. Zelenszkij azt mondta, nem tud arról beszélni, hogy Ukrajna tervezi-e, hogy megpróbál-e további orosz területeket elfoglalni. „Nem fogom megmondani, sajnálom” – közölte az interjúban.

Zelenszkij arról is beszélt, hogy a Biden-kormányzat nem tudott előre az Oroszországba való átkelés terveiről, mivel ez még Ukrajnán belül is szigorúan őrzött titok volt.

„Igen, nem tájékoztattunk senkit. És nem a bizalom hiányáról van szó” – mondta Zelenszkij, hozzátéve, hogy Kijev tavaly nyári ellentámadása sok szempontból azért bukott meg, mert sokat „reklámozták” és beszélt róla. Ez szerinte lehetőséget adott az oroszoknak a felkészülésre. „Ezúttal még az ukrán titkosszolgálatok sem tudtak róla” – mondta az elnök.

Zelenszkij szerint a behatolás egyik célja az volt, hogy Moszkvát arra kényszerítsék, hogy csapatokat vonjon ki a 600 mérföldes ukrajnai frontvonalról, különösen keletről. És bár elmondása szerint Oroszország 60 ezer katonát irányított át Ukrajnából Kurszkba, Pokrovszkban nem történt nagy csökkenés.

Ukrajna ragaszkodik ahhoz, hogy csak hatalmi pozícióból akar részt venni a tárgyalásokon, amit az orosz területek birtoklása segíthetne megteremteni. A második békecsúcsot várhatóan novemberben tartják – az elsőt júniusban tartották Svájcban –, és Zelenszkij az NBC Newsnak kifejtette: Oroszország képviselőinek jelen kell lenniük.„Megértjük, hogy az orosz fél nélkül nagyon nehéz diplomáciai úton befejezni ezt a háborút” – mondta.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!