Bíróság előtt a Szemét Királynője, akit Svédország legnagyobb környezetvédelmi bűncselekményével vádolnak

2024. szeptember 4. – 08:51

Másolás

Vágólapra másolva

Svédországban bíróság elé állt egy „Szemét Királynőjének” nevezett üzletasszony, aki az ország eddigi legnagyobb környezetvédelmi bűnügyében vádlott – írja a BBC.

Bella Nilsson volt az NMT Think Pink hulladékgazdálkodási vállalat vezérigazgatója. A vád szerint az általa vezetett cég 2015 és 2020 között 21 helyszínen 200 ezer tonna hulladékot helyezett el vagy temetett el.

A Think Pinket építőipari cégek, önkormányzatok és magánszemélyek bízták meg, hogy az építőanyagoktól kezdve az elektronikai cikkeken, fémeken, műanyagokon, fán és gumiabroncsokon át a játékokig mindenfélét kidobjon. A szeméthalmokat azonban az ügyészek szerint a cég „válogatás nélkül” és elhagyatottan hagyta.

Bella Nilsson – Fotó: Anders Wiklund / TT NEWS AGENCY
Bella Nilsson – Fotó: Anders Wiklund / TT NEWS AGENCY

Az ügyészek szerint a vállalat olyan rosszul kezelte a rá bízott hulladékot, hogy emiatt rákkeltő vegyi anyagok, ólom, arzén és higany került a levegőbe, a talajba és a vízbe.
Az egyik incidens során egy természetvédelmi terület közelében lévő Think Pink hulladékhalom spontán meggyulladt, majd két hónapig égett.

Az ügyészek szerint az NMT Think Pinknek – amely Bella Nilsson letartóztatásakor, 2020-ban csődbe ment – „nem állt szándékában vagy nem volt képes arra, hogy a környezetvédelmi jogszabályoknak megfelelően kezelje [a hulladékot]”. Az ügyészek szerint az, ahogyan a szemetet a helyszíneken kidobták, veszélyeztette „az emberek, az állatok és a növények egészségét”.

Anders Gustafsson ügyész szerint a vádlottak a hulladéklerakás mellett hamisított dokumentumokat használtak a hatóságok megtévesztésére és pénzszerzésre. A cégnek utalt pénzeket pedig magáncélokra használták fel.

Összesen 11 vádlottja van az ügynek. Nilsson – akit most Fariba Vancornak hívnak – és egy másik volt vezérigazgató, Leif-Ivan Karlsson ügyvédjei azt állítják, hogy védenceik ártatlanok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!