Csak egy pontot posztolt, 12 évre ítélték az iráni írót

2024. szeptember 4. – 09:47

Másolás

Vágólapra másolva

Egy iráni írót és aktivistát 12 év börtönre ítéltek, miután egyetlen ponttal válaszolt az iráni legfelsőbb vezető, Ali Hamenei ajatollah X közösségi platformon közzétett egyik bejegyzésére – írja az NPR.

Hossein Shanbehzadeh, aki az iráni vezetés régi kritikusa, aktív volt a közösségi médiában, támogatta a politikai foglyokat és a nők számára kötelező fejkendő eltörlését. A Hameneit sértő online kommentjei miatt már 2019-ben börtönbe került. Később írt az élményeiről, többek között arról, hogy megkorbácsolták – írja a Voice of America.

Fotó: Hosseinronaghi / Wikipedia
Fotó: Hosseinronaghi / Wikipedia

Június elején a 35 éves Shanbehadehet letartóztatták az északnyugat-iráni Ardabilban. Akkor azt mondta a családjának, hogy nem tudja, miért tartóztatták le, de a letartóztatása nem sokkal azután történt, hogy közzétette a Hamenei tweetjére adott válaszát. A posztban az iráni vezető az ország röplabda-válogatottjával látható. Shanbehzadeh posztja az Iran International English szerint sokkal több „like-ot” kapott, mint Hamenei eredeti tweetje.

Irán megfigyelői szerint a vezetés egy ideje már bizonytalannak érzi magát az országban tapasztalható nagy fokú ellenvélemény miatt. Művészeket, drámaírókat, rendezőket és másokat is letartóztattak és hosszú börtönbüntetésre ítéltek. Április végén az iráni rappert, Toomaj Szalehit ítélték halálra a kormányellenes videói miatt.

Bár Shanbehzadehet a „pont” miatt tartóztatták le, végül öt évre ítélték állítólagos Izrael-barát propagandatevékenységért, négy évre az iszlám szentségek megsértéséért, két évre hazugságok online terjesztéséért és további egy évre a rezsimellenes propaganda miatt. Így jött ki a 12 éves börtönbüntetés.

Ügyvédje, Amir Raisian a Shargh Networknek, egy iráni reformista újságnak elmondta, hogy fellebbezni fog az ítélet ellen, különösen az Izrael-barát tevékenység vádja miatt. Az ardabili ügyészség azt állította, hogy Shanbehzadeh kapcsolatban állt izraeli hírszerzőkkel, és akkor tartóztatták le, amikor megpróbálta elhagyni az országot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!