Észt külügyminiszter: Orbán az ellenség oldalán áll

2024. szeptember 3. – 16:59

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor nem a nyugati országok többségéhez csatlakozott az orosz-ukrán háború ügyében, hanem a szembenálló táborhoz, mondta egy észt lapnak adott interjúban Margus Tsahkna észt külügyminiszter. Ahogy a 444 észrevette: az interjúban Tsahkna több ponton is kritizálta a magyar miniszterelnök háborúval kapcsolatos állásfoglalását.

A külügyminiszter azt mondta: szerinte Orbán a saját, magyarországi szavazóihoz beszél, ez viszont távol áll attól, amiben Európában megállapodtak. „Amit ő csinál, az nem teszi erősebbé az Uniót” – fogalmazott a külügyminiszter, majd hozzátette: bár az EU politikája közvetlenül nem változott Orbán hatására, több fontos döntést is megakadályoznia.

Arra a felvetésre, hogy az EU korlátozottan tud fellépni Magyarországgal szemben, amely jelenleg az EU soros elnöki tisztét látja el, Tsahkna úgy reagált: „még mindig van valami, amit tehetnek.” A folyamatban lévő hetes cikkes EU-eljárásról – ami egy tagállam szavazati jogának felfüggesztését eredményezheti – Tsahkna azt mondta, nem optimista, mivel ehhez mind a 26 másik tagállam beleegyezésére szükség lenne. Mindenesetre sürgősen szeretnének olyan helyzetet teremteni, hogy 21 országgal is előrébb lessen lépni ebben a folyamatban, mondta a külügyminiszter.

Hasonlóképp vélekedett Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter az uniós külügyminiszterek múlt csütörtöki találkozóján. Landsbergis szerint a magyar kormány Vlagyimir Putyin orosz elnököt védi a tárgyalóteremben Európa helyett.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!