Politico: Aggódik a republikánusok egy része, amiért Orbánék szerintük oroszbarát nézeteket terjesztenek

2024. szeptember 2. – 09:27

Másolás

Vágólapra másolva

Aggódik az amerikai republikánusok egy része, amiért szerintük Orbán Viktor és köre oroszbarát nézeteket terjeszt az Egyesült Államokban – írja a Politico. A lap forrásai szerint Orbánék több nemzetközi szervezeten keresztül is befolyásolni tudják a Trump mögött álló tábort, és ezt arra használják fel, hogy a Putyin-barát álláspont helyességéről győzzék meg őket.

A Politico felidéz egy 2022 őszi beszélgetést, amelyet az amerikai Conservative Partnership Institute szervezett. Ezen a lap szerint részt vettek republikánus politikusok és stratégák.

A beszélgetésen előadott Szijjártó Péter is, aki a Politico szerint az orosz propagandához nagyon hasonló üzeneteket fogalmazott meg. Ő arról győzködte a republikánusokat, hogy az ukránokat rá kell venni a fegyverszünetre és a békére, különben Oroszország kiterjeszti az agresszióját a Nyugat felé.

A Politico szerint ez egy jó példa volt arra, hogyan próbálja ebben a kérdésben a magyar kormány befolyásolni a republikánusokat. A lap szerint erre több szervezetük is van: a legfontosabbak közülük a brüsszeli MCC és a Danube Institute.

A Danube Institute szerint viszont ők nem egy oroszbarát szervezet, a háborút illetően nagyon objektívek voltak, sőt, inkább ukránpárti álláspontot képviseltek.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!