Története során először tartományi választást nyert Németországban a szélsőjobboldali AfD

2024. szeptember 2. – 10:44

Másolás

Vágólapra másolva

Az előzetes várakozásoknak és az exit polloknak megfelelően a szélsőjobboldali AfD nyerte a vasárnap megtartott tartományi választást Türingiában. Az ezzel egyszerre tartott szászországi választást a CDU nyerte, de nem sokkal előzte meg az AfD-t.

Az eredmények a következőképpen alakultak:

Ez az eredmény hatalmas bukást jelent a Németországot kormányzó szociáldemokrata-zöld-liberális koalíciónak, amelyből mindhárom párt rendkívül gyengén szerepelt. A választás nyertesei:

  • az AfD, amely története során először nyert tartományi választást;
  • és a Sahra Wagenkecht Szövetsége, amely pár hónapja megalakult pártként mindkét tartományi parlamentbe tíz százalék feletti eredménnyel jutott be.

Olaf Scholz német kancellár szociáldemokrata pártja mindkét tartományi parlamentbe 6-7 százalékos eredménnyel jutott be. Ez egy országosan kormányzó pártnak rendkívül gyenge eredmény, igaz, azt a megalázó helyzetet elkerülték, hogy kiessenek valamelyik törvényhozásból.

A választás nagy vesztese még

  • a Zöldek, amely Szászországban meggyengült, és éppen bejutott a parlamentbe, Türingiában pedig ki is esett onnan;
  • a Linke (Baloldal), amely Türingiában eddig a legnagyobb kormánypárt volt és a miniszterelnököt adta, most viszont ott csak 13 százalékot ért el, Szászországban pedig majdnem kiesett a parlamentből;
  • és a Szabad Demokraták, amely mindkét tartományban egy százalék körüli eredményt ért el.

A választások előzetes eredményének kihirdetése után Olaf Scholz német kancellár csalódottságának adott hangot, és arra szólította fel az általa demokratikusnak vélt pártokat, hogy az AfD nélkül alakítsanak kormányt.

Ez azonban nem lesz könnyű, főleg, mert eddig Türingiában a kommunisták a kereszténydemokraták támogatásával, Szászországban pedig a kereszténydemokraták a zöldekkel és szociáldemokratákkal együtt kormányoztak. Most az eddigieknél is nehezebb lesz kormányt alakítani, Türingiában várhatóan megint kommunista-kereszténydemokrata együttműködésre lesz szükség, Sahra Wagenknecht Szövetségét pedig mindkét tartományban be kell majd venni a kormányba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!