Lengyel államfő: Még elvárjuk, hogy Németország jóvátételt fizessen a világháborús károkért

2024. szeptember 1. – 10:34

Másolás

Vágólapra másolva

Még mindig nem rendeződött a Lengyelországnak okozott második világháborús károkért járó német jóvátétel ügye, a lengyelek elvárják ezt – írja Andrzej Duda lengyel elnök vasárnapi kijelentései alapján az MTI. A háború kitörésének 85. évfordulója alkalmából a közép-lengyelországi Wielunban tartott megemlékezésen szólalt fel.

A lengyel államfő megemlékezett arról, hogy a kisvárost a német légierő 1939. szeptember 1-én lebombázta. Tizenkétezer helyi lakos vesztette életét, ők voltak a háború első civil áldozatai.

„Lényegében megbocsátottunk, bár emlékezünk”

– fogalmazott Duda. Még mindig élnek lengyelek tízezrei, akiket személyesen ért a háborús német üldöztetés.

Szerinte a német jóvátétel ügye még mindig nem rendeződött. Meggyőződését fejezte ki, hogy erre sor kerül. Ez „nemcsak lehetséges, de jár is, mi lengyelek elvárjuk ezt”.

„Ugyanígy elvárjuk mi és az egész szabad világ is, hogy Oroszország fizessen az ukrajnai bűntettekért az Ukrajnában ma okozott károkért”

– tette hozzá.

Az előző lengyel kormány 6,2 ezer milliárd zlotyra (569 ezer milliárd forint) becsülte a Németország okozta háborús károkat. Donald Tusk jelenlegi lengyel kormányfő viszont februárban úgy ítélte meg, hogy formális szempontok szerint a jóvátétel ügye lezárult, „az erkölcsi, pénzügyi, anyagi elégtételre viszont soha nem került sor”.

Öt évvel ezelőtt, 2019-ben Wielunban Andrzej Dudával együtt Frank-Walter Steinmeier is jelen volt a megemlékezésen. A német elnök akkor bocsánatot kért a második világháborús német bűntettekért, ezt a gesztust idén július 31-én, az 1944-es varsói felkelés előestjén is megismételte Varsóban. Azt mondta, hogy a német és a lengyel kormány párbeszédet folytat a berlini Német-Lengyel Ház tervéről, ami a második világháborús lengyel áldozatok emlékhelyeként épülne.

„Folyamatban van több egyéb dolog is, a megszállás még élő áldozatai érdekében is”

– tette hozzá.

Vasárnap hajnalban megemlékezést tartottak a hitleri Németország által szintén szeptember 1-jén megtámadott, a második világháború első európai ütközete helyszíneként számon tartott Westerplatte-félszigeten is. A rendezvényen Donald Tusk hangsúlyozta, hogy nem elég a megbocsátásról beszélni, „nem elég, ha azok, akik megtámadták Lengyelországot, és kirobbantották a második világháborút, bűnbánóan fejet hajtanak”.

A történelmi tanulság levonása ma a leginkább abban áll, hogy „az egész nyugati világ, Európa, a NATO kész kiállni és védekezni azon agresszió ellen, amelynek ma Ukrajna csataterein vagyunk tanúi” – fogalmazott a lengyel kormányfő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!