Biden: Közel a gázai tűzszünet, a felek az alapvető kérdésekben egyetértenek

2024. szeptember 1. – 08:35

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden szerint közel van a megállapodás a gázai tűzszünetről – írja az MTI. Az elnök erről szombaton beszélt egy magánprogram után a Delaware állambeli Rehoboth Beach-en, ahol szabadságát tölti.

Az elnök újságírók kérdésére ismét a háború végének szükségességéről beszélt, és óvott a korai következtetések levonásától az izraeli hadsereg által a Gázai övezetben talált holttestek személyazonosságát illetően. Megállapította, hogy sok a bizonytalanság az ügyben, és azt mondta, a nyilvános információval meg kell várni, amíg a családokat értesítik.

Az izraeli hadsereg feltételezése szerint elképzelhető, hogy a Hamász által tavaly október 7-én elhurcolt túszok holttesteire bukkantak egy föld alatti alagútban Rafah térségében.

„Úgy hiszem, hogy a küszöbén vagyunk a megállapodásnak”

– fogalmazott Joe Biden a katari-egyiptomi-amerikai közvetítéssel zajló tűzszüneti tárgyalásokra vonatkozó kérdésre, és megjegyezte: „itt az idő, hogy a háború véget érjen”.

Arra a kérdésre, hogy mennyire optimista ezzel kapcsolatban, azt válaszolta, hogy eléggé, ugyanis a felek már hosszabb ideje tárgyalnak Egyiptomban, és úgy tűnik, hogy az alapvető kérdésekben egyetértenek.

A CNN információ szerint a tűzszünet-tervezet háromlépcsős: egy hathetes tűzszünettel kezdődne, amit az összes túsz elengedése és az IDF kivonulása követne, a harmadik lépés pedig az újraépítés megkezdése.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!