Holtan találták Bálngyimírt, a kiugrott orosz kémnek tartott fehér bálnát

2024. szeptember 1. – 18:26

Holtan találták Bálngyimírt, a kiugrott orosz kémnek tartott fehér bálnát
Forrás: onewhaleorg / Instagram

Másolás

Vágólapra másolva

Holtan találták Norvégiában a Bálngyimírt a fehér bálnát, aki eredetileg a norvég bálna szó (hval) és az orosz elnök, Vlagyimir Putyin keresztneve után kapta a Hvaldimir nevet, írja a Guardian. A 4,2 méteres, 1200 kilós állatot először 2019-ben, az orosz vizektől nem messze vették észre. Furcsa hámot viselt, emiatt terjedt el, hogy orosz kém lehet. A hámon ugyanis egy kis kamerának látszó tartószerkezet és egy csat is volt, amelyen a "Equipment St Petersburg" felirat szerepelt.


Az NRK norvég közszolgálati televízió szerint a bálna testét a dél-norvégiai Risavika-öbölben úszva találta meg szombaton két horgász. Bálngyimírt daruval emelték ki a vízből, és egy közeli kikötőbe szállították, ahol szakértők fogják megvizsgálni.

Egy tengerbiológus, aki az elmúlt három évben figyelemmel kísérte Bálngyimír vándorlását, az NRK-nak azt mondta, hogy az állaton nem találtak nagyobb külső sérüléseket, ráadásul pár napja látszólag még semmi baja nem volt.

Szakértők szerint az orosz haditengerészet bálnákat képzett ki katonai célokra. Az évek során Bálngyimír több norvég tengerparti város közelében is feltűnt, és kiderült, hogy nagyon szelíd, szívesen játszik az emberekkel, reagált a kézjelekre is. "Ezek alapján valószínűsíthető, hogy Bálngyimírt egyfajta terápiás bálnaként tartották fogva Oroszországban, onnan az orosz vizeken átkelve érkezett Norvégiába.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!