Beomlott egy jégbarlang Izlandon, egy turista meghalt, kétszázan keresik az eltűnteket

2024. augusztus 26. – 07:09

Másolás

Vágólapra másolva

Egy külföldi életét vesztette, és két másik turistát keresnek a mentőalakulatok Izland déli részén, miután beszakadt alattuk a jég a Breiðamerkurjökull nevű gleccsernél – írja a BBC.

A mentőszolgálat helyi idő szerint nem sokkal vasárnap délután 3 előtt kaptak hívást, hogy jégomlás történt a gleccsernél. A két eltűnt turista egy 25 fős csoporttal és egy idegenvezetővel látogatta meg a környéket, a balesetben egy ember súlyosan megsérült, írja a BBC. A sérült kórházba került, de a média szerint nincs életveszélyben. A Breiðamerkurjökull híres jégbarlangjairól, amelyekbe rendszeresen szerveznek túrákat, a baleset az egyik barlangban történt.

A Breiðamerkurjökull gleccser egyik jégbarlangja 2023. januárjában – Fotó: Nurphoto / Manuel Romano / Getty Images
A Breiðamerkurjökull gleccser egyik jégbarlangja 2023. januárjában – Fotó: Nurphoto / Manuel Romano / Getty Images

Sveinn Kristján Rúnarsson helyi rendőrfőnök szerint a mentési körülmények nagyon nehezek, mert nehéz eljuttatni a gleccserbe a felszerelést, mindent manuálisan kell végezniük. A rendőrfőnök szerint az emberek a barlangszájak közötti szakadékban álltak, amikor a jégfal beomlott.

A helyi újságok szerint kétszázan dolgoznak a turisták kimentésén, a munka az éjszaka alatt is folytatódott. A rendőrfőnök szerint egyelőre semmi nem utal arra, hogy a gleccsert nem lett volna szabad megközelíteni, mint mondja, hasonló túrák szinte egész évben zajlanak. Szerinte tapasztalt hegyi vezetők vezetik a túrákat, de a balszerencsét nem lehet elkerülni. „Ez itt az élő föld, bármi megtörténhet.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!