A szerb titkosszolgálat állítása szerint horvát kémet kaptak el Belgrádban

2024. augusztus 26. – 16:05

Másolás

Vágólapra másolva

A szerbiai Biztonsági-Információs Ügynökség (BIA), azaz a titkosszolgálat horvát kémet fogott el hétfőn Belgrádban – közölte Ivica Dacic szerb belügyminiszter az MTI szerint.

Hétfőn a délelőtt folyamán még sem a belgrádi, sem a zágrábi hivatalos szervek nem erősítették meg a történteket. Ivica Dacic egy sajtótájékoztatón, újságírói kérdésre válaszolva elismerte a kém elfogását. Mint mondta, az akciót a BIA hajtotta végre, a rendőrség csak logisztikai segítséget nyújtott.

A Vecernje Novosti értesülése szerint a BIA több hónapos, kémelhárítási akciójának keretében fogták el a horvát titkosszolgálat (SOA) „destruktív munkát végző” munkatársát.

A horvát kül- és Európa-ügyi minisztérium viszont azt közölte, hogy nincs információja és nem erősítheti meg a történteket – írja az N1.

A horvát kém állítólagos letartóztatása egy nappal azután történt, hogy Aleksandar Vučić szerb elnök az Instagram-profilján közölte, hogy találkozott Nemanja Berić ügyvéddel, akit a horvát hatóságok korábban letartóztattak, mert felvételeket készített Baja Mali Knindza szerb énekesnővel. Vučić azt állította, hogy Berićet csak azért tartóztatták le, „mert szerb”.

Hétfőn, a horvát kém mellett egy horvát énekesnő esetéről is beszélt a belügyminiszter. A Severina néven ismert popénekesnőt a szerb határrendőrség őrizetbe vette bizonyos kijelentései miatt.

„Severinát nem tartóztatták le, és nem tagadták meg tőle a belépést Szerbiába, de ellenőrzés céljából őrizetbe vették” – mondta Dačić.

Az énekesnő szerint több órát kellett várakoznia a szerb határon, 45 percig kutatták át az autóját, és olyan témákról faggatták, mint a srebrenicai mészárlás, és a szerb lítiumbányászat ellen tüntetők iránt kifejezett támogatása. Az énekesnő egy ponton kérte a papírjait, és inkább visszafordult Horvátországba. Az incidens hatására Severina azt is megígérte, hogy nem fog visszatérni Szerbiába, „amíg a diktátor van hatalmon”.

„Szerbia, szeretlek... és azt akarom, hogy minél hamarabb demokratikus legyen. De addig nem térek vissza Szerbiába, amíg ez a fickó nem távozik a hatalomból. Mindannyian pontosan tudjuk, hogy ki az. És miféle kormány ez, ha fél a véleményemtől?” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!