112 éves a világ legidősebb férfija, aki szerint az elmúlt évszázadban nem változott előnyére a világ

2024. augusztus 26. – 12:55

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn ünnepli 112. születésnapját a világ legidősebb férfija – írja a BBC.

John Tinniswood 1912. augusztus 26-án született Liverpoolban, ma már a tengerparti városban, Southportban, ahol egy gondozóotthonban él. A Guinness rekordok könyve szerint ő a legidősebb férfi a világon.

A születésnapja alkalmából azt mondta: nincs különösebb titka, fiatalon nagyon mozgalmas életet élt, sokat gyalogolt, de nem tudja, hogy ennek lehet-e köze ahhoz, hogy ilyen magas kort élt meg. Még idősen sem követ semmilyen különleges étrendet, péntekenként halat és sült krumplit eszik.

Tinniswood átélte mind a két világháborút, egyben ő a legidősebb második világháborús veterán is. A háború alatt pénzügyi és logisztikai adminisztrációs beosztásban dolgozott a seregben, a háború után pedig könyvelőként dolgozott egészen 1972-ig, amikor nyugdíjba vonult.

Szerinte hosszú élete alatt nem nagyon változott előnyére a világ. „Nem lett jobb, vagy alig lett jobb, mint korábban. Talán néhány helyen igen, de más helyeken rosszabb lett” – mondta.

Tinniswood egyszer nősült, felesége, akivel 44 évig élt házasságban, 1986-ban hunyt el. Lányuk, Susan 1943-ban született. A matuzsálemet századik születésnapja után a néhai II. Erzsébet királynő is minden évben felköszöntötte egy üdvözlőkártyával.

A férfiak között a leghosszabb élete eddig a 2013-ban elhunyt japán Kimura Dzsiroemonnak volt, aki 116 évet és 54 napot élt. A legidősebb nő a ma is élő 116 éves japán Itooka Tomiko.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!