Öngyilkos drónokat tesztelt a hétvégén Észak-Korea

2024. augusztus 26. – 07:50

Öngyilkos drónokat tesztelt a hétvégén Észak-Korea
Kim Dzsongun megtekinti az öngyilkos drónok tesztjét az észak-koreai Védelmi Tudományos Akadémián 2024. augusztus 24-én – Fotó: KCNA / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Kim Dzsongun szombaton meglátogatta az észak-koreai Védelmi Tudományos Akadémia drónokkal foglalkozó intézetét, hogy megnézze az intézet új, öngyilkos drónjainak tesztjét. A drónok a teszten sikeresen azonosították és semmisítették meg a kijelölt célpontokat, köztük egy tankot utánzó tárgyat, Kim Dzsongun észak-koreai vezető pedig felszólította a kutatókat, hogy fejlesszenek a technológiát kiegészítő mesterséges intelligenciát, valamint többféle, például víz alatt is működő kamikaze drónt, írja az észak-koreai állami hírügynökség (KCNA) alapján a Reuters.

Az észak-koreai öngyilkos drónokat az orosz-ukrán háborúban és a Közel-Keleten is használják. A bolyongó lőszerek jellemzője, hogy a levegőben csapásra készen állnak már egy konkrét célpont bemérése előtt. Az állami média által közzétett fényképeken legalább négy különböző típusú drón látható. Az Észak- és Dél-Korea közötti kapcsolatokért felelős szöuli egyesítési minisztérium szerint ez volt az első alkalom, hogy Phenjan öngyilkos drónokat mutatott be.

2022-ben több észak-koreai drón is átlépte a déli határt, sőt rövid időre a szöuli elnöki hivatalt körülvevő repüléstilalmi zónába is behatolt, mielőtt visszafordult.
Dél-Korea júliusban bejelentette, hogy lézerfegyvereket telepít a észak-koreai drón ellen, ezzel a világ első olyan országává válik, amely hasonló fegyvereket használ működtet a hadseregben.

Dél-Korea és az Egyesült Államok a múlt héten kezdte meg az éves nyári hadgyakorlatokat, amelyeken többek között az észak-koreai drónokra adott válaszlépéseket is gyakorolják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!