Kína ismét hajókkal és repülőkkel lépett be Tajvan területére

2024. augusztus 24. – 09:39

Másolás

Vágólapra másolva

Kína 38 repülőgéppel és 12 hajóval közelítette meg Tajvant az elmúlt 24 órában, írja az MTI a tajvani védelmi minisztérium közlése alapján.

A minisztérium közleménye szerint a 32 repülőgép átlépte a Tajvani-szoros középvonalát, ami feltételes demarkációs vonalnak számít Tajvan és Kína között. Ezzel Kína behatolt Tajvan légvédelmi azonosítási övezetének északi, középső, délnyugati és keleti részébe. A tajvani hadsereg válaszul repülőgépeket, hajókat és légvédelmi rakétarendszereket használt ezek követésére.

A középvonal egykor nem hivatalos határ volt, amelyet egyik fél hadserege sem léphette át. A kínai légierő már rendszeresen küld át rajta repülőgépeket, mert nem ismeri el a demarkációs vonal létezését, a szigetet saját területének tekinti. Hivatalos tajvani adatok szerint tavaly több mint 1700 kínai katonai légi jármű lépte át a demarkációs vonalat, ami csaknem duplája az egy évvel korábbinak.

Májusban Kína kétnapos, saját megfogalmazása szerint „büntető” hadgyakorlatokat indított Tajvan körül, aminek részeként több tucat erősen felfegyverzett vadászgép szállt fel, amik próbatámadásokat hajtottak végre a Tajvan körüli légtérben és vizeken. Júniusban, ahogy az lenni szokott, a kínai párt hadgyakorlatozással válaszolt a tajvani demokrácia politikusainak beiktatására.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!