Őrizetbe vettek egy embert egy solingeni menekültszálláson, az Iszlám Állam azt állítja: az ő katonájuk követte el a késes támadást

2024. augusztus 24. – 22:05

Őrizetbe vettek egy embert egy solingeni menekültszálláson, az Iszlám Állam azt állítja: az ő katonájuk követte el a késes támadást
A német rendőrség kommandósai egy solingeni menekültszállást vizsgálnak át – Fotó: Christoph Reichwein/dpa/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára a péntek esti solingeni késes támadást, amiben három ember halt meg és nyolcan sebesültek meg – de ennek hitelessége egyelőre nem bizonyított. A terrorszervezet már péntek este kiadott egy közleményt az ügyben a saját médiacsatornáján, ami szombaton vált ismertté, írja a Die Zeit.

Eszerint a támadást a terrorszervezet egyik tagja hajtotta végre „bosszúból a Palesztinában és másutt élő muszlimokért”. Bizonyítékot azonban nem szolgáltattak sem arra vonatkozóan, hogy a szervezetnek köze lehet az akcióhoz, sem arra, hogy a támadó valóban kapcsolatban állna a szervezettel. A közleményben a támadót sem nevezték meg, aki után most is hajtóvadászatot folytat a német rendőrség. Korábbi tapasztalatok alapján nem ritka, hogy iszlamista terrorszervezetek hozzájuk nem kapcsolható támadásokat is magukra vállalnak.

A Süddeutsche Zeitung a német DPA hírügynökségre hivatkozva azt írja, hogy a rendőrség átkutatott egy menekültszállást Solingen belvárosában. A rendőrség szóvivője azt mondta: információkat kaptak, és ezek alapján végeztek házkutatást a szálláson. Az akcióban a rendőrség különleges bevetési egysége is részt vett. Itt a késes támadással összefüggésben őrizetbe vettek egy embert.

A Düsseldorf és Köln közelében lévő Solingenben péntek este háromnegyed tízkor egy férfi válogatás nélkül támadt késsel az emberekre a városi fesztiválon egy koncert közben. Szemtanúk szerint a közelében lévő embereket célzottan a nyakukon akarta megsebesíteni. Egy 67 és egy 57 éves férfit, illetve egy 56 éves nőt megölt, nyolc embert megsebesített. Közülük négyen életveszélyes sérüléseket szenvedtek. Pánik tört ki, a támadó ezt kihasználva el tudott menekülni.

A rendőrség több helyen lezárta a várost, ahol gépfegyveres rendőrök járőröznek. Szombat délelőtt egy, a helyszíntől mintegy másfél kilométerre lévő házhoz szálltak ki a rendőrség kommandósai. Itt vették őrizetbe a 15 éves fiút, miután egy házkutatás részeként a rendőröknek be kellett robbantaniuk a bejárati ajtót. A négyemeletes házzal szemben egy késkészítő gyár üzlete áll. A 15 éves fiú a rendőrség tájékoztatása szerint nem az elkövető, de őrizetbe vették, kihallgatják őt. Azt feltételezik róla, hogy tudhatott a készülő támadásról.

A személyleírások alapján a rendőrség által keresett elkövető magas és sportos, 20-30 év körüli férfi, akinek arcát vastag szakáll fedte, fekete ruhát, illetve sapkát viselt. A köztéri kamerák felvételei és a helyszínen készült képek, videók alapján egyelőre nem tudtak kiadni értékelhető képet a körözött férfiről.

A német rendőrség egyelőre emberölés és emberölés kísérletének gyanújával indított nyomozást. Azt ugyanakkor sem a rendőrség, sem az ügyészség nem zárja ki, hogy terrortámadás történhetett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!