A férj és a szerető is gyanús – a telefontól várnak áttörést egy rejtélyes olasz gyilkossági ügyben

Legfontosabb

2024. augusztus 24. – 22:13

Másolás

Vágólapra másolva

2020 decemberében Claudio Sterpin találkozóra várta régi barátnőjét, Liliana Resinovichot Triesztben, a nő azonban soha nem érkezett meg. Sterpin a telefonján sem érte el a nőt, ezért bejelentést tett a rendőrségen. Az eltűnésből aztán öngyilkossági ügy kerekedett, amikor megtalálták Resinovich holttestét, néhány hónappal később pedig lezárták volna a nyomozást.

Csakhogy a nő testvére nem volt hajlandó elhinni, hogy a húga véget vetett életének, és a beadványa nyomán mára már gyilkosság miatt nyomoznak az olasz hatóságok.

Liliana Resinovich halálának ügyében évek óta próbálnak előrelépni, de most augusztusban kerültek elő újabb nyomok. Kiderült ugyanis, hogy valaki törölt egy halom adatot a telefonjáról, amit az eltűnése napján otthon hagyott.

Nem nagyon tűnt öngyilkosságnak

A 63 éves Liliana Resinovich 2020. december 14-én tűnt el trieszti otthonából. Az első, aki jelentette az eltűnését, Claudio Sterpin volt, akivel aznap találkozóra ment volna. Férje, Sebastiano Visintin aznap a városban fotózott, és nem tűnt fel neki, hogy a felesége felszívódott. Amikor hazament ebédelni, az üres lakás láttán azt hitte, hogy Resinovich elment a városba vásárolni, vagy találkozni valakivel. Visintin látta, hogy a felesége otthon hagyta a telefonját, de csak estefelé lett neki gyanús, hogy nem jelentkezik. Az olasz források eltérnek egymástól abban, hogy Sterpin mellett Visintin is bejelentette-e a nő eltűnését.

A nő holttestét három héttel később, 2021. január 5-én találták meg egy trieszti ligetben, az egykori San Giovanni pszichiátriai kórház területén, írja az Il Messaggero. A holttest két fekete szemeteszsákba volt becsomagolva, a feje pedig két olyan szatyorral volt befedve, amik a nyakánál elzárták a levegő útját. A kiszálló rendőrök többször is feltették a kérdést: „Hogyhogy nincs hullaszag?” Az első boncolás azt mutatta, hogy a nő a teste megtalálása előtt nem sokkal halhatott meg.

Liliana Resinovich és férje, Sebastiano Visintin – Forrás: Liliana Resinovich / Facebook
Liliana Resinovich és férje, Sebastiano Visintin – Forrás: Liliana Resinovich / Facebook

A holttest közelében nem találtak kábítószert vagy mérgező anyagot, és a testen sem voltak sérülések. A rendőrség számára egyértelműnek tűnt, hogy a halál oka fulladás volt. Mivel nem látszott nyoma annak, hogy bármilyen külső beavatkozás történt volna, a rendőrség öngyilkosságként kezelte az ügyet. Az első megállapítások után a trieszti ügyészség a nyomozás lezárását kérte 2023 februárjában.

Resinovich testvére, Sergio Resinovich viszont nem volt hajlandó elfogadni, hogy a testvére öngyilkos lett volna. „Néhány nappal az eltűnése előtt találkoztam vele, derűs, boldog volt” – mondta. Sergio Resinovich ezért fellebbezett a nyomozás lezárása ellen. Arra is hivatkozott, hogy nem világos, hogy pontosan mit csinált Liliana az eltűnése és a holttest megtalálása közti időszakban. Ugyanis az első boncolást végző orvosszakértő is arra a következtetésre jutott, hogy a halál röviddel a holttest megtalálása előtt következhetett be, vagyis van egy kb. 20 napos időablak, amikor nem tudni, hogy mi történt a nővel.

Egy bíró egyetértett Sergio Resinovichcsal, és 2023. június 3-án további vizsgálatokat rendelt el, külön kitérve arra, hogy át kell nézni a nő családi és baráti kapcsolatait, a telefonját, de arra is szükség lehet, hogy exhumálják a holttestet, és újra megállapítsák a halál pontos okát.

Sokat hibázhatott a rendőrség

Sok tényező arra enged következtetni, hogy a nő lényegében normális életet élt abban a három hétben, amíg meg nem találták: nem volt lefogyva, ráadásul ruhái és a fehérneműje is tisztának és jó állapotúnak tűntek, sőt, még szőrtelenített is. Mindez valószínűtlenné teszi, hogy elrabolták volna – írja a Trieste Prima. A boncolás során a nő gyomrában pedig egy átlagos reggeli maradványait találták egy multivitamin kíséretében – ez az öngondoskodás nem arra utal, hogy Resinovich a halála napján öngyilkosságot fontolgatott volna.

A fellebbezésben az ügyvédek azt írták, hogy a nyomozók egy sor hibát vétettek, amikor megtalálták a testet. Állításuk szerint nem mérték meg a test hőmérsékletét, Resinovich orra véres volt, a testet fedő zsákokon pedig kesztyűnyomok voltak – bár lehetséges, hogy ezek a nyomozók kesztyűinek lenyomatai voltak. A beadvány szerint nemcsak az orrából folyó vért, hanem egy másik sérülésre utaló nyomot is mellőzött a rendőrség. Az első boncolás során a halottkém azt írta: a nő arcán olyan elváltozások láthatók, amelyek a halállal nagyjából egy időben keletkezhettek, egy tompa tárgy által. Ezek a nyomok más szakértők szerint azonban a holttest fekvéséből is keletkezhettek.

Van még néhány tárgy, amiket a test körül találtak, és amiket a nyomozás alatt újból megvizsgálnak – ezek eredményéről egyelőre nincs információ. Ilyen például egy, a nő nyakán talált, lazán megkötött zsinór, egy kulcscsomó, egy kék latexkesztyű, egy flaska, és a nő alsóneműjén felfedezett DNS-minta is, amit összehasonlítanak a nő körüli személyek profiljával.

Sergio Resinovich beadványa szerint az is problémás volt, hogy a nőt befedő szatyrokat is ugyanabba a zsákba helyezték, amiben a holttest volt, így ugyanis nem lehet megállapítani, hogy korábban, vagy a tárolás alatt kerülhetett rájuk a nő orrából kifolyó vér. Egy, a Trieste Primának nyilatkozó kriminológus szerint emellett valószínűtlen, hogy a nő az öngyilkossága során bezsákolta volna a testét is, hisz erre semmi szükség nem lett volna. Szerinte a zsákoknak a holttest szállításakor volt szerepük.

A nyomozás során arra sem találtak bizonyítékot, hogy a nő a saját akaratából tűnt volna el otthonról, vagy el akart volna rejtőzni. Bár egy busz biztonsági kameráján feltűnt egy Resinovichhoz hasonló alak, a bátyjának beadványa szerint annyira rossz a képminőség, hogy nem lehet kijelenteni, hogy az a nő volt. Miután nincs rá bizonyíték, hogy december 14. után Resinovich még bárhol megfordult volna, szóba jött annak a lehetősége, hogy az eltűnése három hete alatt már halott lehetett.

Amikor megtalálták, a holttestén nem volt nyoma annak, hogy oszlásnak indult volna, így lehetséges, hogy Resinovichot valamikor decemberben ölték meg, a testét pedig egy időre lehűtötték, hogy megállítsák a bomlási folyamatokat, aztán később helyezték el a pszichiátria kertjében. A Trieste Primának nyilatkozó kriminológus szerint viszont, ha még a hullamerevség beállta előtt lefagyasztották volna a nő testét, akkor a holttesten úgynevezett „hőkárosodási nyomok” is megjelentek volna.

A férj és a szerető is lehet gyanús

Ami a családot és a barátokat illeti, vannak itt problémás, már-már kompromittáló tényezők. Kiderült például, hogy Sterpin és Resinovich nemcsak barátok voltak, hanem szeretők is, miközben a nő 30 éve együtt volt férjével. Erről a kapcsolatról ráadásul Visintin is tudott – legalábbis az áldozat testvére szerint. A nő testvére szerint ugyanis még a kilencvenes évek elején Resinovich teherbe esett – minden bizonnyal Sterpintől. Visintin maga kísérte el a nőt abortuszra.

A Trieste Prima szerint Resinoch és a 84 éves Sterpin 40 éve ismerték egymást, de csak 2020 augusztusában jöttek újra össze, amikor a helyi temetőben találkoztak. Az is gyanús lehetett volna a férjnek a Resinovich család ügyvédje szerint, hogy Sterpin ingjeit maga a nő vasalgatta. Az idős férfi szerint az áldozat házassága nem volt jó, olyannyira, hogy eltűnése idején Resinovich el akarta hagyni a férjét. Két telefonja volt egyszerre, az egyiken pedig rákeresett arra, hogy hogyan lehet elválni ügyvéd nélkül, de albérletek után is nézelődött.

„Ha ez nem történt volna meg, akkor együtt lettünk volna, talán házasok is lennénk: december 16-tól össze akartunk költözni, a kapcsolatunk pedig 40 éve tartott”

jelentette ki Sterpin. Ezt igazolni látszik, hogy Resinovich az eltűnése előtti napon küldött szerelmes üzenetet Sterpinnek: „Nyugalom! A holnapra gondolok, szerelmem”. Sergio Resinovich is igazolta a kapcsolatot: „A húgom és Claudio Sterpin mindig is különleges kapcsolatot ápoltak, ami hullámhegyekkel és völgyekkel egészen a közelmúltig elhúzódott. Ez tény, akkor is, ha a férje, Sebastiano továbbra is kínosan tagadja” – jelentette ki Sergio Resinovich.

Visintin ennek ellenére vehemensen tagadja, hogy a feleségének viszonya lett volna mással, és arra hivatkozott, hogy erről semmilyen képi vagy más bizonyíték nincs. Azt viszont kijelentette, hogy szerinte Sterpin rejteget valamit az ügyben – bár nem világos, hogy akkor mi köze lenne a felesége eltűnéséhez, ha valóban nem volt köztük házasságon kívüli viszony.

Egy házasságon kívüli kapcsolat miatt könnyen terelődhet a felszarvazott férjre a gyanú. Visintin néha ellentmondásosan nyilatkozik, emellett az alibije sem tűnik betonbiztosnak.

De ebben az esetben a szerető is furcsán viselkedett. A trieszti sajtó szerint Sterpin elhallgatott bizonyos információkat a nyomozók elől, például azt, hogy ő és Resinovich korábban egy raktárban és egy padláson találkozgattak. Elmondása szerint amikor nem érte el Resinovichot, egyből a rendőrségre ment, és eszébe se jutott, hogy a légyottjaik helyszínén keresse a nőt.

Hogy felderítsék a nő eltűnésének mozzanatait, a rendőrség Resinovich otthon hagyott telefonját is átvizsgálta. Augusztus 20-án az áldozat testvérének ügyvédje nyilvánosságra hozta, hogy a távközlési feljegyzésekkel összehasonlítva a telefonon „rendellenes anomáliákat” észleltek. December 14-én Resinovich elment otthonról a telefonja nélkül. Ebben az időszakban – 11:24 és 13:06 között – aktív volt a készülék, de a telefonból kitörölték, hogy pontosan mi történt vele. Az is furcsa, hogy az aznap reggel 8 óra 22 perckor Liliana és Sterpin közötti hívást kitörölték a nő készülékéről.

Az áldozat testvérének ügyvédje szerint a telefon alapvető fontosságú, és kérelmet nyújtottak be az ügyészséghez, hogy megkapják a készülék adatainak teljes másolatát. „Lilianának nem volt oka az öngyilkosságra, minél tovább folytatódik a nyomozás, annál inkább meg vagyok győződve arról, hogy ez a hipotézis abszurd” – mondta a nő bátyja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!