Arte: Barcelonánál másfél millió ember vízszükségletét tudják fedezni a tengervízből, de még ez sem elég

2024. augusztus 24. – 12:41

Másolás

Vágólapra másolva

A mezőgazdasági területek öntözése és az egyre több turista fogyasztása miatt Katalónia ivóvízellátási problémákkal küzd, főleg a nyári aszályos időszakokban. A hiány elkerülése érdekében a kormányzat növelni akarja a sótalanító berendezések kapacitását.

Barcelonában ma már olyan sótalanító üzem működik, ami másfél millió ember vízszükségletét állítja elő a tengervízből. Ez a gyár nélkülözhetetlenné vált, sőt, az aszályok idején már kevésnek is bizonyul. Csakhogy az eljárás háromszor olyan drága, mint az édesvíz más előállítási módszerei, ráadásul a tengervíz megszűrése környezetvédelmi aggályokat vet fel. Környezetvédők szerint a vízfogyasztás csökkentése lenne az elsődleges. Egy turista kétszer annyi vizet fogyaszt, mint egy helyi lakos.

Spanyolországban azonban nagyon fontos szektor a turizmus és a mezőgazdaság is. Ezért a spanyol kormány a következő években inkább meg akarja duplázni a sótalanító üzemek számát.

Ezt a műsort az Arte európai platform készíti, és az EMOVE Hálózat nevű európai médiatársuláson keresztül 9 nyelven teszi elérhetővé. A hálózatot az Arte koordinálja, és a spanyol El País, a lengyel Gazeta Wyborcza, az olasz Internazionale, a litván Ir, a görög Kathimerini, a belga Le Soir és a Telex is tagja. A társulás uniós finanszírozásban részesül, miután a DG CNECT „európai médiaközpontok” létrehozására irányuló felhívást tett közzé az EU-s multimédia-cselekvések keretei közt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!