Három embert halálra késelt egy támadó egy német fesztiválon, a rendőrség nagy erőkkel keresi

2024. augusztus 24. – 00:02

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább három embert megölt és többeket megsebesített egy késes támadó a Németország észak-nyugati részén lévő Solingenben. A támadó este háromnegyed tízkor válogatás nélkül kezdett el megkéselni embereket a város alapításának 650. évfordulóját ünneplő fesztiválon. A Sokszínűség fesztiválja elnevezésű rendezvényt a solingeni templom előtti téren tartották, ahol a résztvevők este a színpadon zajló koncertet hallgatták, írja a Süddeutsche Zeitung.

A férfi célzottan az emberek nyakát igyekezett a késsel megvágni. Két nő és egy férfi a helyszínen meghalt. A rendőrség reggeli jelentése szerint a mentők nyolc sérültet láttak el, közülük öt ember állapota súlyos.

A támadó elmenekült, a rendőrség nagy erőkkel, helikoptereket is bevetve keresi.

Jelenleg nincs információnk a támadó hollétéről, mondta éjszaka a rendőrség szóvivője. Szombat délelőttre sem sikerült még megtalálnia a hatóságoknak őt. A férfinak a fesztiválon kitört pánikot kihasználva sikerült eltűnnie, írja a német közszolgálati ARD televízió hírportálja, a Tagesschau.

Bár a szemtanúk elmondásaiban egyelőre vannak ellentmondások, a rendőrség jelenleg abból indul ki, hogy magányos elkövetőről van szó. Megnyitottak egy internetes oldalt is, amire a résztvevők képeket, videókat tölthetnek fel a fesztiválon történtekről.

Herbert Reul, Észak-Rajna-Vesztfália tartományi belügyminisztere együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, és azt mondta, imádkozik a sérültek mielőbbi felépüléséért. Jelenleg sem az elkövetőről, sem annak indítékairól nem tudni semmit, mondta Reul, aki mindenkit óvott a megalapozatlan spekulációktól.

Reagált az esetre Olaf Scholz német kancellár is, aki megdöbbenését fejezte ki és az elkövető elfogását szorgalmazta. Nancy Faeser belügyminiszter és Frank-Walter Steinmeier német elnök is az összefogás fontosságára hívta fel a figyelmet.

A Bild cikke szerint egész Észak-Rajna-Vesztfáliából érkeznek speciális rendőri egységek a Düsseldorfhoz és Kölnhöz közeli, 160 ezer fős városba, hogy a támadót megtalálják. A városban több helyen útzárakat alakítottak ki, ahol gépkarabélyokkal felfegyverzett rendőrök és katonák őrködnek, írta a Spiegel. A düsseldorfi rendőrség egyik szóvivője azt mondta: a támadó keresését a város határán kívülre is kiterjesztették. A hatóságok arra kérik a solingenieket, hogy zárkózzanak be lakásaikba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!