Pert nyert egy csak nőknek szóló alkalmazással szemben egy transznemű nő, mert őt nem engedték be rá

2024. augusztus 23. – 06:21

Másolás

Vágólapra másolva

Roxanne Tickle Ausztráliában perelte be a Giggle for Girls nevű alkalmazást birtokló céget és annak vezérigazgatóját. A cég elvesztette a pert, a bíróság megállapította, hogy diszkrimináció történt. Tickle 2021-ben akart regisztrálni a platformra, de ezt elutasították arra hivatkozva, hogy ő egy férfi.

Pénteken az Új-Dél-Walesben lévő szövetségi bíróság ismertette az esetet: a cég szerint a döntésük helyes volt, mert szerintük az, hogy valaki férfinak vagy nőnek születik, megváltoztathatatlan. A bíróság az érvvel szemben azt mondta, hogy az elmúlt több mint harminc év ügyeinek tapasztalatai szerint, mint ahogy az indoklásuk is szól, „hétköznapi értelemben a nem megváltoztatható”.

Az azóta nem létező alkalmazás úgy működött, hogy a regisztrálónak fel kellett töltenie egy szelfit. Erről aztán mesterséges intelligencia döntötte el, hogy milyen nemű az illető. Tickle-t ezután a regisztrációs kör után tiltotta le a platform.

A bíró szerint azt nem igazolják a bizonyítékok, hogy Tickle-t nemi identitása miatt zárták volna ki az alkalmazásból. Azt viszont igen, hogy azért, mert „nem nézett ki eléggé nőnek”. Tickle 200 ezer dollárnyi kártérítést kért. A bíró döntésében azt is szóvá tette, hogy a cég vezetője, Sall Grover kinevette Tickle-t.

Ez volt az első olyan ügy, amikor Ausztrália alkalmazta és tárgyalta a nemi identitáson alapuló diszkriminációra vonatkozó törvényt. Tickle, aki 2017 óta él nőként és nemátalakító műtéten is esett át, azt mondta, hogy reméli, esete reményt ad más transzneműeknek is arra, hogy kiálljanak magukért.

(Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!