Kilőhették egy görög tanker motorját a Vörös-tengeren, a jemeni húszik lehettek az elkövetők

2024. augusztus 22. – 19:19

Másolás

Vágólapra másolva

Megtámadtak egy 150 ezer tonnányi nyersolajat szállító, görög felségjelzésű tankert a Vörös-tengeren – írja a Reuters. A legénységet kimenekítették, de a tartályhajó most környezeti kockázatot jelenthet.

A Sounion nevű hajót szerdán lőtték meg a jemeni El-Hudajda kikötővárosánál. A lap szerint az Irán által támogatott jemeni húszik támadhatták meg a tankert, és a motorját is kilőhették.

A Jemen legnépesebb régióit ellenőrző húszik azzal fejezik ki szolidaritásukat a palesztinok irányába, hogy lövik a kikötő hajóit. A húszi lázadók hivatalosan még nem vállalták magukra a támadást. Az Európai Unió Aspides nevű vörös-tengeri védelmi missziója az X-en tett közzé részleteket az esetről. A bejegyzésben azt írják, hogy a „150 ezer tonna nyersolajat szállító Sounion most navigációs és környezeti veszélyt jelent”. Az Aspides a hajó kapitányának kérésére hajót küldött Dzsibutiba a legénység kimenekítésére, de az akció közben megsemmisítettek egy legénység nélküli hajót (USV) is.

Ez már a harmadik hajó, amit augusztusban megtámadtak a Vörös-tengeren, és mindegyiket az athéni Delta Tankers üzemelteti. A görög hajózási vállalat közleményében azt írta, hogy a fedélzeten tűz ütött ki a támadás miatt, de a legénység eloltotta. A brit haditengerészet tengerhajózási biztonsági információs szolgálata (UKMTO) szerdán bejelentette, hogy a támadók kilőhették a tartályhajó motorját. A Reuters úgy tudja, hogy az Irakból Görögországba tartó tanker jelenleg Jemen és Eritreia között horgonyozhat. Az üzemeltető cég közben dolgozik azon, hogy biztonságos helyre szállítsák a tankert, és ott megjavítsák.

November óta több támadást is elkövettek a jemeni húszik a Vörös-tengeren, két hajót elsüllyesztettek, egy másikat elfoglaltak, legalább három tengerészt pedig megöltek. Ezzel a világkereskedelmet is felborították, mert a hajótulajdonosok rövid időre kénytelenek voltak elkerülni a Szuezi-csatornát. Csütörtökön történt egy másik incidens is a jemeni Áden kikötőjétől 105 kilométerre délre. Robbanásokról számoltak be, miután egy hajó találkozott egy USV-vel. A robbanásban kisebb károk keletkeztek, de a legénység nem sérült meg.

Hrísztosz Sztilianídisz görög hajózási miniszter elítélte a Sounion elleni támadást, mert az „a nemzetközi jog durva megsértése és a nemzetközi hajózás biztonságának súlyos veszélyeztetése.” Abda Sharif jemeni brit nagykövet „törvénytelennek és vakmerőnek” nevezte a húszi támadásokat. Az X-en közzétett bejegyzésében azt írta, hogy a húszi támadások környezeti katasztrófával fenyegetik Jemen partjait és halászati iparát. Eközben a húszik vezetője csütörtökön bejelentette, hogy az Izraelbe tartó hajók blokádját megsértő hajók elleni támadások miatt meghibásodott és elsodródott a tengeren egy hajó. Azt nem tudni, hogy a Sounionra utalt-e.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!