Egyiptomba utazott egy 31 éves olasz, füvet találtak nála, életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték

2024. augusztus 22. – 04:47

Másolás

Vágólapra másolva

Első fokon életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek Egyiptomban egy tavaly óta fogva tartott 32 éves olasz férfit – írja az Ansa. Giacomo Passerit kábítószer-kereskedelem miatt ítélték el, de családja szerint csak néhány gramm füvet találtak nála. Az életfogytiglani büntetés a gyakorlatban azt jelenti: leghamarabb 25 év múlva szabadulhat a börtönből.

A Pescarából származó, Londonban élő Giacomo Passerit tavaly augusztus 23-án vették őrizetbe Egyiptomban. Azzal vádolták meg, hogy egy kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó hálózat tagjaként drogot csempészett az országba. Családja szerint a vádak teljesen megalapozatlanok, kis mennyiségű fűvel kapták el, amelyet kizárólag saját használatra tartott magánál.

Elfogása után Passerinek sikerült több levelet küldenie, illetve családjával is tudott valamennyit kommunikálni. Ezek alapján embertelen körülmények között tartják fogva, fizikailag és pszichológiai eszközökkel is kínozzák.

Fotó: Giacomo Passeri / Facebook
Fotó: Giacomo Passeri / Facebook

Passeri szerint egy ürülékkel és csótányokkal teli, mocskos cellában tartják fogva egy tucatnyi gyilkossággal vádolt férfival együtt. Azt állítja: miután egy vakbélgyulladás miatt megműtötték, megfelelő ellátás nélkül az erőszakos börtönőrökre hagyták.

Passeri családja szerint az ellene indított jogi eljárást folyamatos késések és a teljes átláthatatlanság jellemezte. Több kihallgatását nem tartották meg, a tolmácsok nem jelentek meg, a tárgyalások egy részét elhalasztották. Az egyiptomi ügyvéddel való találkozókat is többször lemondták.

Az eljárásban most, egy év után született elsőfokú ítélet, amellyel életfogytiglani börtönbüntetést szabtak ki rá. Ez a gyakorlatban azt jelenti: legkorábban 25 év után szabadulhat a börtönből. Passeri ügyvédje közölte: fellebbeznek az ítélet ellen.

Passeri családja az elmúlt egy évben folyamatosan kérte az olasz hatóságok közbenjárását, de egyelőre nem sikerült semmit elérni. Az olasz külügyminisztérium, és Olaszország kairói nagykövetsége támogatásától biztosította a családot.

Nekik komoly jogi költségekkel is szembe kell nézni: megegyeztek egy egyiptomi ügyvéddel Giacomo védelméről, ő pedig most annak ellenére 30 ezer dollárt követel tőlük, hogy a tárgyaláson semmit nem ért el.

A fiú családja az interneten gyűjtést szervezett az ügyvédi díj és a többi költségük fedezésére. Azt remélik, hogy Giacomot Olaszországba szállíthatják, ahol tisztességes eljárást kaphat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!