Svédország kilövési engedélyt adott a barnamedvék 20 százalékára

2024. augusztus 21. – 10:11

Másolás

Vágólapra másolva

Svédország kilövési engedélyt adott ki az ország barnamedve-állományának 20 százalékára, vagyis közel 500 medvére a vadászszezon kezdetén.

A Guardian azt írja, a svéd természetvédők sokallják a kiadott vadászati engedélyek számát, szerintük tisztán trófeavadászatról van szó.

„A svédországi vadgazdálkodás az állatok megöléséről szól, ahelyett, hogy a legjobb tudásunk szerint megőriznénk őket”

– mondta Magnus Orrebrant, a svéd ragadozókkal foglalkozó szövetség elnöke.

A Guardian azt írja, a barnamedvéket az 1920-as években majdnem a kipusztulásig vadászták Svédországban. Ezután viszont nagyobb figyelmet fordítottak a gondos vadgazdálkodásra, így érte el a populáció 2008-ban a közel 3300-as csúcsot. Az elmúlt öt évben azonban ismét egyre több medvét vadásztak le, tavaly például rekordszámú, 722 példányt lőttek le. Az idei 20 százalékos engedélyeztetéssel a svédországi medveállomány 2000-re csökkenne, ami 2008-hoz képest közel 40 százalékos csökkenést jelentene. Ha ez így folytatódik, és a vadászok jövőre is hasonló arányban kapnak engedélyt, az ország már csak egy éves vadászatra lesz attól a minimális 1400-as példányszámtól, amelyet a svéd környezetvédelmi hivatal szükségesnek tart az életképes populáció fenntartásához.

Egy 2022 novemberi törvény óta nagyobb hatalmat kaptak a helyi vadásztársaságok a nagyragadozók, köztük a medveállomány kezelésére. Az elmúlt években azonban több száz farkast és hiúzt is kilőttek, ami felerősítette a természetvédők aggodalmait. A Svéd Vadászati és Vadgazdálkodási Szövetség álláspontja szerint a medvevadászatok célja csupán az, hogy egyensúlyt teremtsenek az ember és a nagyragadozók között.

A barnamedve ráadásul szigorúan védett faj Európában. A svéd természetvédők szerint a magas vadászati kvóták sértik az Európai Unió élőhelyvédelmi irányelvét, amely szerint „a szigorúan védett fajok szándékos vadászata vagy leölése tilos”. Az uniós szabályok szerint ez a tilalom csak „végső esetben” oldható fel: a közbiztonság, a termények, illetve a természetes növény- és állatvilág védelme érdekében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!