Obamáék a jelölőgyűlésen: Greatest Hits

2024. augusztus 21. – 06:45

Obamáék a jelölőgyűlésen: Greatest Hits
Barack és Michelle Obama összeölelkezése a Demokrata Párt chicagói jelölőgyűlésének második napján az exelnök beszéde előtt. Fotó: Kevin Dietsch / Getty Images / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

„Talán én vagyok az egyetlen hülye a világon, aki hajlandó Michelle Obama után szónokolni” – kezdte a Demokrata Párt jelölőgyűlésének második napját lezáró beszédét Barack Obama. Az Egyesült Államok 44. elnöke legendás szónok, nem kis részt ennek a képességének köszönheti azt is, hogy 2008-ban képes volt legyőzni az előválasztásokon a teljes pártelit támogatását élvező Hillary Clintont. Obama a tréfás nyitómondata után egyből fel is idézte 2008-as kampányát. „Tüzeld fel, készen állunk az indulásra!” – mondta, egyből felelevenítve a kampánya egyik jelszavává vált szállóigét.

Nem ez volt az egyetlen sláger, amit az este megidéztek. Neje, Michelle Obama, aki valóban férjéhez fogható szónok, Obama kampányának pop artos posztereire nyomtatott, négybetűs szlogenjét idézte fel egyből: Hope, vagyis remény. A Hope plakátot tervező Shepard Fairey augusztus 15-én már kiadta a nagy klasszikus Kamala Harrisre aktualizált változatát, a jelszó ezúttal „Előre”. „Valami csodálatosan varázslatos van a levegőben. A remény fertőző ereje. Hogy újra egy derűsebb hajnal közeleg. Amerika, a remény visszatér!” – kezdte. Beszédében, amiben kitért személyes gyászára, édesanyja közelmúltbeli elvesztésére is, párhuzamot vont önmaga és Kamala Harris, a demokraták elnökjelöltje között, hiszen mindketten szerény körülmények közül küzdötték fel magukat édesanyjuk iránymutatásával. „My girl” – mondta Harrisről, akit a valaha volt legkvalifikáltabb elnökjelöltnek nevezett.

Majd egyből kontrasztba állította Harris és saját neveltetését Donald Trumpéval. Hogy nekik nem adatott meg a harmadik és negyedik esély luxusa, hogy ők nem engedhették meg maguknak az állandó nyafogást, és nem másokat átverve jutottak a csúcsra. „Ha egy hegy állt előttünk, nem várt minket egy mozgólépcső, hogy felvigyen a tetejére” – idézte fel azt, hogy Donald Trump 2015-ben a Trump torony mozgólépcsőjén felfele haladva jelentette be indulását a 2016-os elnökválasztáson.

Trumpot kicsinyesnek nevezte beszédében, aki démonizálja a gyerekeinket a választásaikért, és „megoldások helyett nőgyűlölő, rasszista hazugságokat terjeszt”. Ebben a kampányban is erre kell készülni, figyelmeztetett. De szerinte ez nem ok az aggodalomra azon, hogy az ország megválaszt-e valakit, aki olyan, mint Kamala Harris. „Nekünk kell tenni azért, hogy megválasszon” – üzente, és pártállástól függetlenül felszólított minden választót, hogy álljon ki azért, „amiről a lelke mélyén tudja, hogy helyes”.

„Do something!”, vagyis „csinálj valamit!”, adta ki a könnyen skandálható jelszót, amit egyből skandálni is kezdtek.

Mindez férje, a 44. elnök beszédében is visszaköszönt. Nála is felbukkant a mozgólépcső motívuma, Trumpot „egy 78 éves milliárdosként” jellemezte, aki „azóta nem hagyta abba a nyafogást saját gondjairól, hogy lelépett az arany mozgólépcsőjéről”. Akinek „van ez a fura kattanása a tömegek méretéről” – mondta, közben úgy gesztikulált, mintha tenyerével valami tíz centinél nem nagyobb dolgot mutatna, a tömeg pedig kacagott.

Máskor meg könnyezett, például amikor arról beszélt, hogy ideje „visszatérni ahhoz az Amerikához, ahol együtt dolgozunk, és vigyázunk egymásra”. A gondolat felvezetőjében Trumpot az állandóan flexelő szomszédhoz hasonlította. „Ez egy szomszédtól csak fárasztó. Egy elnöktől veszélyes” – mondta.

Ahogy a jelölőgyűlés első napján Joe Biden, úgy a másodikon Obamáék is igen későre csúsztak. Biden elnök politikusi karrierje tán utolsó igazán fontos beszédét keleti parti idő szerint éjjel 11:28-kor, bőven pizsamaidő után kezdhette csak el. Michelle Obama egy órával korábban, Barack pedig végezni is tudott addigra, de így is kicsúsztak a hagyományos főműsoridőből. Az így Kamala Harris férjének, Doug Emhoffnak jutott, aki kedves, személyes beszédet mondott nejéről, kiemelve, hogy a legnagyobb erőssége az együttérzése.

Beszéde legjobb pillanata talán az volt, amikor felidézte megismerkedésüket. Az ügyvéd Emhoff egy ügyfelétől kapta meg Harris telefonszámát, amit vakon hívott fel. „Sok okosság szól arról, hogy mikor érdemes először hívni valakit. Azt viszont senki se állítja, hogy reggel fél kilenckor. Én akkor hívtam Kamalát. Az üzenetrögzítő vette föl, én meg elkezdtem összevissza hadoválni. Halló, itt Doug!” – mondta a közönség nevetése közepette. Ami csak még hangosabb lett, amikor megemlítette, hogy Harris lementette ezt a hangpostaüzenetet, és minden házassági évfordulójukon le is játssza. „Csütörtökön lesz a 10. házassági évfordulónk. Ami azt jelenti, hogy újra meghallgathatom ezt a ciki hangüzenetet. De nemcsak ezt fogom aznap meghallgatni, hanem a beszédét is, amiben elfogadja a Demokrata Párt elnökjelöltségét” – mondta.

Az, hogy Kamala Harris lesz az elnökjelölt, már a jelölőgyűlés előtt hivatalossá vált. A demokraták technikai okokból, az ohiói választási szabályok miatt már a hónap elején, virtuálisan megtartották a küldötti szavazást a jelölésről. Kedden azért szimbolikusan a jelölőgyűlésen is szavaztak. Ez általában elég unalmas procedúra, de idén egy DJ-vel dobták fel, aki például Kalifornia delegáltjainak szavazását Kendrick Lamar diss trackjével, a Not Like Usszal festette alá, igazi bulihangulatot teremtve a csarnokban.

A demokraták jelölőgyűlése még két napig tart. Harris magyar idő szerint péntekre virradó éjszaka tartja majd meg nagy beszédét. Csütörtökre virradó éjjel pedig alelnökjelöltje, Tim Walz lesz a sztárfellépő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!