Blinken: Izrael elfogadta az USA tűzszüneti javaslatát

2024. augusztus 19. – 22:10

Másolás

Vágólapra másolva

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök megerősítette, hogy Izrael elfogadja az amerikai áthidaló javaslatot a gázai tűzszünetre és túszalkura – írja Antony Blinken amerikai külügyminiszter izraeli tárgyalásai után a médiának adott hétfői nyilatkozata alapján az MTI. A javaslatot most a Hamász terrorszervezetnek is meg kell erősítenie.

Az új amerikai javaslatot Joe Biden amerikai elnök Egyiptommal és Katarral együttműködve dolgozta ki.

„A vele folytatott eredményes találkozó után Netanjahu megerősítette, hogy Izrael jóváhagyja ezt a közvetítői egyezményt. Most a Hamásznak kell ugyanezt megtennie”

– mondta Blinken.

„Azután a következő napokban találkoznak a felek, hogy megállapodjanak az alku végrehajtásával kapcsolatban. Ezek még mindig bonyolult és nehéz döntéseket igénylő kérdések.”

Hozzátette, hogy az izraeli látogatás után Egyiptomban és Katarban folytatja útját, hogy erőfeszítéseket tegyen az alku megszületéséért. Netanjahu azt mondta Blinken nyilatkozata után, hogy az Egyesült Államok és Izrael közösen dolgozik „a maximális számú élő túsz szabadon bocsátásáért már az ügylet első szakaszában”.

A Hamász vasárnap este visszautasította az amerikai áthidaló javaslatot. Nyilatkozatukban azzal vádolták Netanjahut, hogy „új feltételeket és követeléseket támaszt”, hogy meghiúsítsa a tárgyalásokat és meghosszabbítsa a gázai háborút.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!