Fokozatosan romlik a zaporizzsjai atomerőmű biztonsági helyzete

2024. augusztus 18. – 10:38

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség arra figyelmeztetett, hogy az ukrajnai Zaporizzsja atomerőmű biztonsági helyzete fokozatosan romlik, miután a közelben dróntámadás történt, írja a The Guardian.

Az ügynökség helyszíni szakértői szombaton értesültek a fontos üzemi létesítmények közelében történt detonációról, és azonnal felkeresték a területet – áll a hivatal közleményében.

A dróntámadás az erőmű két főkapuja közötti utat érintette. A NAÜ helyszíni csapata „intenzív” katonai tevékenységről számolt be az elmúlt héten a térségben.

„Ismét a Zaporizzsja atomerőművet fenyegető nukleáris biztonsági és védelmi veszélyek eszkalációját látjuk” – mondta a NAÜ vezetője, Rafael Grossi. „Továbbra is rendkívül aggódom emiatt, és megismétlem, hogy minden oldalról maximális önmérsékletre van szükség” – tette hozzá.

Nagyjából egy héttel ezelőtt tűz ütött ki az erőmű egyik hűtőtornyában, az ukránok szerint az oroszok voltak a hibásak. A Kyiv Independent nevű ukrán újság arról írt, hogy ukrán tisztviselők szerint az oroszok „nagy számú autógumit gyújtottak meg a hűtőtornyokban”. Szerintük ezzel provokálni vagy pánikot kelteni akarnak.

A NAÜ már az orosz-ukrán háború kirobbanása óta folyamatosan ésszerűségre és önmérsékletre szólítja fel mind a két felet, az ügynökség attól tart, hogy egy meggondolatlan katonai akció súlyos nukleáris balesetet idézhet elő az erőműben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!