Verekedés tört ki a török parlamentben

2024. augusztus 17. – 09:38

Másolás

Vágólapra másolva

Vért kellett feltörölni a török parlament padlójáról, miután több képviselő is összeverekedett a pénteki ülésen. A verekedésben több tucat képviselő részt vett, ketten megsérültek.

A helyzet akkor vált erőszakossá, amikor az ellenzék kezdeményezéséről tárgyaltak, hogy a parlament állítsa helyre Can Ataya bebörtönzött képviselő parlamenti mandátumát. A jogász és jogvédő aktivista Ataya 18 éves börtönbüntetését tölti, amiért részt vett kormányellenes tüntetések szervezésében, amivel a bíróság szerint meg akarta buktatni a kormányt. Ataya a börtönből kampányolt és nyert képviselői mandátumot, ami komoly konfliktushoz vezetett Erdoğan elnök AKP pártja és a baloldali ellenzék között, sőt, a Guardian cikke szerint kis híján alkotmányos válsághoz vezetett a török parlamentben.

A verekedés pénteken azután tört ki, hogy a baloldali Török Munkáspárt képviselője, Ahmet Sik azt mondta, hogy a kormánypárt képviselői terroristának tartják párttársát, Atayat, miközben „minden állampolgárnak tudnia kellene, hogy az igazi terroristák ott ülnek”, a kormánypárti sorokra mutatva. Ezután Alpay Ozalan kormánypárti képviselő, egykori focista felsétált a pódiumra, nekiment Siknek, aki a földre esett, majd több kormánypárti képviselő is ütlegelni kezdte.

A verekedésben a beszámolók szerint nem Sik és Ozalan sérült meg, hanem a Köztársasági Néppárt és az ellenzéki Népi Demokrata Párt egy-egy politikusa, köztük egy képviselőnő. A helyszínen utóbbi párt egy politikusa azt kiabálja a kamerába, hogy „akik leckéket akarnak nekünk adni, épp felszakították egy nő szemöldökét”, az AKP politikusaira mutogatva és a saját párttársára utalva.

Ataya státuszáról hosszú ideje komoly jogvita zajlik Törökországban. Miután a török legfelsőbb bíróság is fenntartotta az aktivista elleni ítéletet, a parlament kormánypárti többsége januárban Ataya kizárásáról szavazott. Az ügy viszont az alkotmánybíróság elé került, amely semmisnek minősítette az Ataya mandátumát elvevő döntést, ezután kezdeményezte az ellenzék, hogy állítsák helyre a képviselő státuszát, és adjanak neki mentelmi jogot. A pénteki verekedés után a házelnök 40 perc szünetet rendelt el, ami után szavaztak az ellenzéki javaslatról, elutasítva azt. Ahmet Sik és Alpay Ozalan büntetésre számíthatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!