Nagyon erős földrengés rázta meg Oroszország keleti partját

2024. augusztus 17. – 22:52

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyon erős, hetes magnitúdójú földrengést mért Oroszország keleti partjánál az amerikai földtani intézet – írta meg a CNN.

A hivatal szerint a földrengés epicentruma 89 kilométerre lehetett a 181 ezer lakosú Petropavloszk-Kamcsatszkij tengerparti városától. A rengés mintegy 48 kilométer mélységű volt, és helyi idő szerint vasárnap, a kora reggeli órákban történt. Az Egyesült Államok szökőár-előrejelző rendszerének számításai alapján az orosz partok mentén, az epicentrumtól számított 300 kilométeres körzetben veszélyes szökőárak fordulhatnak elő.

Viszonyításként a legerősebb magyarországi földrengés csaknem 250 évvel ezelőtt, 1763 júniusában következett be Komárom térségében. Ez 6,3-as erősségű volt és utórengéseivel összesen 63 emberéletet követelt. A valaha mért legnagyobb földrengés, a Valdivia 9,5-ös erősségű volt, és 1960-ban történt Chile partjaitól nagyjából 160 kilométerre. Körülbelül tíz percig tartott, és hatalmas szökőárt váltott ki, így a hullámok Japánt, Hawaiit, és a Fülöp-szigeteket is elérték. A földrengés és a szökőár áldozatainak számát akkor körülbelül hatezerre becsülték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!