Dinoszaurusz-lábnyomokra bukkant egy tízéves kislány Walesben

2024. augusztus 17. – 17:49

Másolás

Vágólapra másolva

Egy dinoszaurusz több mint kétszázmillió éves lábnyomaira bukkant egy tíz éves lány Walesben egy tengerparti séta során – írta meg a BBC. Miután anyukájával észrevették az egymástól 75 centiméterre fekvő lábnyomokat, fotókat készítettek róluk, amiket elküldtek a walesi Nemzeti Múzeumnak.

A múzeum vezető paleontológusa szerint a lábnyomokat egy camelotia hagyhatta. Egy T-rexhez vagy egy triceratopszhoz képest jóval kevesebbet lehet tudni ezekről a dinoszauruszokról, de az ismert, hogy négy lábon jártak, növényevők voltak és a késő triász időszakában éltek. A paleontológus szerint a magasságuk nagyjából három méter lehetett, míg hosszra nagyjából 4-5 métert tettek ki.

A paleontológusok szerint 220 millió évvel ezelőtt Wales egy Szaúd-Arábiára emlékeztető sivatagos terület volt, de a tengerszint emelkedésével a víz elárasztotta a térséget, és egy apró szigetekkel tűzdelt, vizes területet alakított ki mediterrán időjárással.

1879-ben találták az első dinoszaurusz-lábnyomot a területen, de csak az elmúlt évtizedben szaporodott el igazán az új felfedezések száma. 2014-ben egy dinoszaurusz egész csontvázát találták itt meg, majd 2021-ben egy négyéves lány egy másik dinoszaurusz-lábnyomot is felfedezett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!