Az ukránok katonai irodákat állítanak fel az ellenőrzésük alatt tartott kurszki területeken

2024. augusztus 16. – 05:45

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna katonai közigazgatási irodákat nyit Oroszországban, hogy így „tartsák fenn a rendet”, és „kielégítsék” a lakosság igényeit az ellenőrzésük alatt tartott orosz területeken, írja a BBC.

Az ukránok szerint ugyanis már 35 kilométerre hatoltak be a kurszki régióban, ahol körülbelül 1150 négyzetkilométernyi területet, köztük 82 települést ellenőriznek. Azt is állítják, hogy nem akarják megtartani ezeket az elfoglalt területeket, csak Putyinra akarnak nyomást gyakorolni. „Ukrajna nem érdekelt a területek elfoglalásában. Viszont érdekelt abban, hogy orosz katonai létesítményeket semmisítsen meg” – állította Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök hivatalának vezető tanácsadója.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt is mondta, hogy most már teljes ukrán kontroll alatt van az oroszországi Szudzsa városa. Szudzsa a legnagyobb település az ellenőrzés alatt tartott 82-ből, de azért is kiemelten fontos város, mert itt van az utolsó olyan tranzitállomás, amin keresztül Oroszország gázt szállít Európába a nyugat-szibériai gázmezőkről.

Az oroszok eközben tovább nyomulnak előre a kelet-ukrajnai területeken. Az amerikai háborúelemző agytröszt, az Institute for Study of War (ISW) elemzői szerint az orosz erők viszonylag magas támadási tempót tartanak fenn Donyeckben, mivel Moszkva a kurszki invázió nyomása ellenére prioritásként kezeli az ukrajnai előrenyomulást.

Pokrovszk városának katonai hatóságai felszólították a civileket, hogy minél hamarabb hagyják el a várost és a környéket, mert az orosz hadsereg gyorsan közeledik – írja a Guardian. A hatóságok szerint az orosz csapatok gyors ütemben nyomulnak előre. „Napról napra egyre kevesebb idő marad a személyes holmik összeszedésére és a biztonságosabb régiókba való távozásra” – írták.

A Donyeck régióban – ahol Pokrovszk is található – hevesebbek a harcok, a hírek szerint három civil is életét vesztette az oroszok támadásai miatt, további öt ember megsebesült – írja a BBC. Emellett az orosz védelmi minisztérium azt is állítja, hogy erői ellenőrzésük alá vonták a régióban lévő, kb. 5 ezer fős Szerhijivka falut.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!