Rasszista támadás: átfestették az olasz olimpiai röplabdázó bőrszínét az őt ünneplő falfestményen

2024. augusztus 15. – 06:58

Másolás

Vágólapra másolva

Átfestették Paola Egonu színes bőrű olasz röplabdázó bőrszínét egy őt ünneplő falfestményen, írja a Guardian. A Laika nevű utcai művész által készített festmény mindössze egy nap után vált a rasszizmus áldozatává az Olasz Olimpiai Bizottság római székházához közeli falon.

Az olimpiai bajnok Egonut ünneplő falfestményen a 25 éves sportoló egy „stop rasszizmus” feliratú röplabdát üt el. Laika festménye egyben válaszolt Roberto Vannacci olasz EP-képviselő könyvére is, amelyben a szélsőjobboldali politikus azt írta a nigériai felmenőkkel rendelkező Egonuról, hogy bár a sportoló „állampolgársága szerint olasz (…), ez a fizikai vonásaiban nem jelenik meg”. Vannacci azután is megismételte véleményét, hogy Egonu a párizsi olimpián aranyéremhez segítette csapatát az amerikaiakkal szemben.

Egyelőre nem sikerült azonosítani, hogy kik rongálhatták meg a festményt. A rongálást Róma polgármesterétől át az ország miniszterelnök-helyetteséig, Antonio Tajaniig széles körben elítélték a politikusok.

2022-ben Egonu egy időre szünetet tartott a röplabdában, mert olyan sok faji alapú zaklatást kapott online. Egonu szerint a legrosszabb a kommentekben az volt, hogy az őt zaklatók megkérdőjelezték, hogy valóban olasz-e.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!