Új-Zéland kiadja az Egyesült Államoknak a Megaupload kalózoldal alapítóját

2024. augusztus 15. – 15:24

Másolás

Vágólapra másolva

Új-Zéland kiadja az Egyesült Államoknak Kim Dotcomot (Kim Schmitz), aki ellen az azóta megszűnt Megaupload kalózoldal működtetése miatt indult eljárás, írta a Reuters az új-zélandi igazságügyi miniszter bejelentése alapján.

A német származású, Új-Zélandon élő Dotcom aucklandi otthonában még 2012-ben tartottak házkutatást. A férfit ekkor őrizetbe is vették, később azonban feltételesen szabadlábra helyezték. Az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda, az FBI zsarolással, pénzmosással és csalással vádolta Dotcomot, aki mostanáig küzdött az Egyesült Államoknak való kiadatás ellen.

Paul Goldsmith új-zélandi igazságügyi miniszter csütörtöki közleményében hangsúlyozta, az összes rendelkezésre álló információt megfontolva hozták meg a döntést a most ötvenéves Dotcom kiadatásáról. A miniszter hozzátette, egyelőre nem fűz további kommentárt a döntéshez, mert a szokásnak megfelelően időt akar hagyni arra, hogy a férfi átgondolja a kiadatás következményeit.

Dotcom az X-en számolt be a kiadatásról: posztjában „engedelmes amerikai gyarmatként” hivatkozott Új-Zélandra.

Bejegyzésében sérelmezi, hogy szerinte Új-Zéland olyasmiért adja ki őt,

„amit a felhasználók kéretlenül feltöltöttek a Megauploadra, és amit a szerzői jogtulajdonosok közvetlen törlési hozzáféréssel, azonnal és kérdés nélkül eltávolíthattak. De kit érdekel? Manapság ez az igazságszolgáltatás.”

Az amerikai hatóságok szerint Dotcom és a Megaupload három további vezetője több mint 500 millió dolláros (vagyis körülbelül 179 milliárd forintos) kárt okozott a filmstúdióknak és a lemezcégeknek azzal, hogy a szerzői jogvédelem alatt álló tartalmak tárolására és megosztására biztatták a felhasználóikat. Ezzel összesen több mint 175 millió dollárt (63 milliárd forintot) kerestek.

Az ügyben 2012-ben Dotcommal együtt tartóztatták le Új-Zélandon a német Finn Batatót, a cég marketingigazgatóját és Mathias Ortmannt, a cég társalapítóját, valamint a holland Bram van der Kolkot. Batato 2022-ben meghalt, Ortmann és Van der Kolk viszont vádalkut kötött a helyi hatóságokkal, így 2023-ban mindketten – elkerülve a kiadatást – több mint kétéves börtönbüntetést kaptak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!