Jegesmedvék öltek meg egy munkást Kanada sarkvidéki részén

2024. augusztus 14. – 05:42

Másolás

Vágólapra másolva

Két jegesmedve megölt egy munkást egy távoli sarkvidéki radarállomáson Kanada északi, Nunavut nevű területén – írja a BBC.

A támadás még a múlt héten történt a Baffin-szigettől délkeletre fekvő Brevoort-szigeten.

A támadás után más dolgozók is a helyszínre érkeztek, és megölték az egyik medvét – közölte a vállalat közleményében.

Az alkalmazott, akit nem neveztek meg, a Nasittuq Corporation logisztikai vállalatnak dolgozott. Ez a cég a kanadai kormány megbízásából radarvédelmi állomásokat üzemeltet.

„Szorosan együttműködünk a helyi hatóságokkal és a szabályozó hatóságokkal, hogy alapos vizsgálatot folytassunk az incidens körülményeinek feltárására” – közölte a vállalat. „Munkavállalóink biztonsága és jóléte a legfőbb prioritásunk, és mélyen elkötelezettek vagyunk a biztonságos munkakörnyezet biztosítása mellett” – írták.

A helyszín egyike az észak-kanadai északi figyelmeztető rendszer tucatnyi előőrsének – írja a CBS News. Az 5000 km kiterjedésű hálózat célja, hogy észlelje a régióba belépő repülőgépeket vagy rakétákat.

A BBC megjegyezte, hogy a jegesmedvék rendkívül ritkán támadnak emberre, de 2023 óta ez legalább a második halálos támadás. Tavaly egy alaszkai faluban egy nőt és egyéves kisfiát ölte meg egy jegesmedve.

Kanadában egyébként mintegy 17 ezer jegesmedve él – a kanadai kormány szerint ez a faj teljes populációjának mintegy kétharmadát teszi ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!