Arte: Egyes elnéptelenedő portugál kisvárosoknak a bevándorlók jelentik az esélyt a megmaradásra

2024. augusztus 14. – 05:05

Másolás

Vágólapra másolva

Portugália hosszú ideig klasszikus kivándorlóország volt, az elmúlt években viszont egyre többen és többen vándorolnak be. Öt év alatt megduplázódott a külföldről érkező lakosok száma Portugáliában, már a lakosság 10 százalékát ők teszik ki.

Bár a portugál kormány nemrég szigorított a migrációt övező szabályokon, de közben igyekszik legálisan bevonzani a külföldi munkavállalókat. Bizonyos régiókban a bevándorlók jelentik a lehetőséget arra, hogy megállítsák a népességfogyást.

Egy távoli kis közösség igyekszik elősegíteni a gyors integrációt, hogy az újonnan érkezők gazdasági szempontból hamar a saját lábukra állhassanak. A 26 ezer lakosú Fundão 74 különböző nemzetiségű lakosnak ad otthont. A migrációs központ egyben hidat is képez a település vállalkozásai és a munkavállalók között. A helyi munkáltatók örülnek, a modell pedig biztatónak ígérkezik.

Ezt a műsort az Arte európai platform készíti, és az EMOVE Hálózat nevű európai médiatársuláson keresztül 9 nyelven teszi elérhetővé. A hálózatot az Arte koordinálja, és a spanyol El País, a lengyel Gazeta Wyborcza, az olasz Internazionale, a litván Ir, a görög Kathimerini, a belga Le Soir és a Telex is tagja. A társulás uniós finanszírozásban részesül, miután a DG CNECT „európai médiaközpontok” létrehozására irányuló felhívást tett közzé az EU-s multimédia-cselekvések keretei közt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!