Elismerte bűnösségét az amerikai katona, aki Kínának adott el titkokat

2024. augusztus 14. – 08:34

Másolás

Vágólapra másolva

Bűnösnek vallotta magát a katonai titkok Kínának való eladására irányuló összeesküvés vádjában az amerikai hadsereg egyik elemzője – közölte az Igazságügyi Minisztérium (DOJ).

A BBC azt írja, Korbein Schultz őrmestert márciusban tartóztatták le, miután az FBI és az amerikai hadsereg kémelhárítása által folytatott vizsgálat azt állította, hogy 42 ezer dollárt fizettek neki több tucatnyi érzékeny biztonsági adatért cserébe.

Schultz 2022 júniusától adott el információkat, és a kínaiakkal egészen a letartóztatásáig tartotta a kapcsolatot. Ügyében januárban várható ítélethirdetés.

Schultz- aki szigorúan titkos információkhoz való hozzáférésre jogosító biztonsági felhatalmazással rendelkezett – a bírósági dokumentumok szerint összeesküdött az adatgyűjtésre valakivel, akiről azt hitte, hogy Hongkongban él.
Az állítólagos hongkongi lakos a bírósági iratok szerint arra kérte Schultz őrmestert, hogy gyűjtsön érzékeny adatokat a rakétavédelmi és mobil tüzérségi rendszerekkel kapcsolatban.

Schultz emellett adatokat gyűjtött az amerikai vadászrepülőgépekről, katonai taktikákról és az amerikai hadsereg Tajvanra vonatkozó védelmi stratégiájáról is, mégpedig az Oroszország ukrajnai háborújából szerzett tapasztalatok alapján – írja a BBC.

„Azzal, hogy a vádlott összeesküvéssel nemzetvédelmi információkat továbbított egy, az Egyesült Államokon kívül élő személynek, érzéketlenül kockára tette nemzetbiztonságunkat, hogy kihasználja a hadseregünk iránta tanúsított bizalmát” – mondta Matthew Olsen főügyészhelyettes, a DOJ nemzetbiztonsági részlegének főügyésze.

Schultz kedden bűnösnek vallotta magát az ellene felhozott valamennyi vádpontban, beleértve a nemzetvédelmi információk megszerzésére és nyilvánosságra hozatalára irányuló összeesküvést és a hivatalos személy megvesztegetését.

A Schultz elleni vádirat korábban részletezte az általa küldött üzeneteket a feltételezett hongkongi lakosnak, akit a bírósági dokumentumokban „A” összeesküvőnek neveztek. Az egyik levélváltásban Schultz azt írta, hogy „bárcsak ő lehetne Jason Bourne”, utalva a kitalált kémfigurára. Miután több pénzt ígért neki a kapcsolattartója, egy másik üzenetben azt írta: „Remélem is! Vissza kell szereznem a másik BMW-met!”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!