Trump politikai boszorkányüldözés miatt 115 millió dollárra perelné az amerikai Igazságügyi Minisztériumot

2024. augusztus 12. – 21:30

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump volt amerikai elnök ügyvédjének egy friss beadványa szerint ügyfele 115 millió dollárra kívánja perelni az Igazságügyi Minisztériumot és az FBI-t állítólagos „rosszindulatú politikai üldözés” és „eljárási visszaélés” miatt – írja az NBC. A volt elnököt korábban azzal vádolták, hogy a floridai birtokán jogtalanul tart többtucatnyi minősített dokumentumot, de Aileen Cannon bírónő júliusban ejtette a Trumppal szembeni vádakat.

Trump ügyvédjén, Daniel Z. Epsteinen keresztül most azzal vádolja a minisztériumot, hogy a két évvel ezelőtti házkutatást „egyértelmű politikai üldözés szándékával” hajtották végre. Az FBI 2022 augusztusában kutatta át Mar-a-Lagót, és több mint 11 ezer fehér házi dokumentumot, köztük 103 titkosított iratot talált. Korábban már beidézték Trumpot, hogy adja át ezeket a dokumentumokat, de azt feltételezték, nem adott át mindet. Így házkutatási paranccsal mentek az exelnök nyaralójába.

Trump jogi képviselője most azt állítja, hogy a házkutatás nem felelt meg a rutinszerű protokolloknak, és az FBI magatartása „súlyos és elfogadhatatlan behatolás volt, amely egy értelmes ember számára erősen sértő”. „A rosszindulatú büntetőeljárás miatt Trump elnöknek több tízmillió dollárt kellett költenie arra, hogy megvédje a becsületét” – írta Epstein a minisztériummal szembeni keresetlevelében.

Az amerikai Igazságügyi Minisztériumnak 180 napja van válaszolni Trump feljegyzésére és arra, hogy megegyezzenek. A minisztérium egyelőre nem válaszolt a megkeresésre, Lisa Rubin jogi szakértő azonban azt mondta, hogy emiatt a volt elnök hat hónapig nem tud majd rendes pert indítani. A Forbes azt írja, hogy kérdés, miként reagál a minisztérium, és meddig tarthat a pereskedés. A lap azt is hozzátette: ha Trump megnyeri a novemberi elnökválasztást, akkor nem fog pert indítani egy irányítása alatt lévő állami szerv ellen.

Joyce Vance volt amerikai ügyész hétfőn azt mondta, hogy a polgári peres eljárás még jól is jöhet az Igazságügyi Minisztériumnak, mert így ki tudnák hangsúlyozni, „miért volt jogos büntetőügyet indítani”. A volt elnök szóvivője ellenben azt nyilatkozta, hogy Trump „folytatja a harcot a nyilvánvaló választási beavatkozás ellen”, valamint törvénytelennek és alkotmányellenesnek nevezte a Mar-a-Lagó-i nyaralóban történt házkutatást és az összes „demokrata boszorkányüldözést”.

A volt elnököt 40 különböző bűncselekménnyel vádolták meg a minősített dokumentumok miatt, ezt az eljárást lezárták. Nem vonatkozik ugyanakkor a döntés arra az eljárásra, amelyet a 2020-as választások elcsalásának kísérlete miatt indítottak Trump ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!