Szankciók ide vagy oda, dollár- és eurómilliárdok érkeznek készpénzben Oroszországba

2024. augusztus 12. – 22:46

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyjából 830 milliárd forintnyi dollár- és euróbankjegy érkezett Oroszországba azóta, hogy az Egyesült Államok és az EU 2022 márciusában az Ukrajna elleni háború miatt megtiltotta a bankjegyei exportját az országba – írja a Reuters hozzájuk került vámügyi dokumentumokra hivatkozva.

Ez arra utal, hogy Oroszországnak elég jól sikerült kijátszania a készpénzimportot blokkoló szankciókat. A vámadatok szerint a készpénz elsősorban olyan országokból érkezett, mint az Egyesült Arab Emírségek és Törökország, amelyek nem vezettek be korlátozásokat Oroszországgal szemben.

Az Egyesült Államok decemberben büntetéssel fenyegette meg azokat a pénzintézeteket, amelyek segítenek Oroszországnak kijátszani a szankciókat.

Az oroszok egy részének azért van szüksége dollárra és euróra, mert szeretnének továbbra is külföldre utazni, és ott készpénzzel fizetni. Másoknak a külföldről történő vásárláshoz, vagy megtakarításhoz kellhet a valuta.

A szankcióknak annyi hatása egyébként van, hogy Moszkvában ma már a dollár helyett a kínai jüan lett a legtöbbet kereskedett deviza. Ezt azonban inkább cégek használják, a magánszemélyek továbbra is a dollárt preferálják.

Az Orosz Nemzeti Bank Európában lévő devizatartalékaiból a háború kitörése után körülbelül 300 milliárd dollárt fagyasztottak be. Ezzel párhuzamosan az Orosz Nemzeti Bank korlátozni kezdte a magánszemélyek devizában történő készpénzfelvételét, hogy megakadályozza a dollár gyengülését.

A Reuters által megismert adatok szerint a háború kitörése és 2023 vége között nagyságrendekkel kevesebb deviza hagyta el Oroszországot, mint amennyi oda érkezett.

Az orosz–ukrán háborúról szóló híreinket itt lehet olvasgatni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!