Zelenszkij most először ismerte el a kurszki offenzívát

2024. augusztus 11. – 07:28

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök először ismerte el, hogy az ukrán hadsereg offenzívát folytat Oroszország nyugati, kurszki régiójában.

Zelenszkij szombati esti televíziós beszédében azt mondta, hogy az ukrán hadsereg „az agresszor területére” tolja a háborút.

Öt nappal ezelőtt az ukránok meglepetésszerűen behatoltak orosz területre, ami tömeges evakuálásokat váltott ki a határ mindkét oldalán.

Oroszországnak eddig sikerült megállítania az ukrán előrenyomulást, több mint 76 ezer embert evakuáltak a kurszki régióból, és három határ menti területen „terrorellenes” rendszert vezettek be.

Ez azt jelenti, hogy a hatóságok Kurszk, Belgorod és Brjanszk régiókban korlátozhatják az emberek és a járművek mozgását, és egyéb intézkedések mellett telefonlehallgatást is alkalmazhatnak.

A harcok szombat este is folytatódtak, Alekszej Szmirnov kurszki kormányzó pedig vasárnap kora reggel azt mondta, hogy egy „alattomos” ukrán támadás is történt, ennek vannak sebesültjei.

A vasárnap kora reggeli órákban Kijevet és a Szumi régiót orosz légitámadás érte a – közölték tisztviselők.

Az ukrán mentőszolgálat szerint egy 35 éves férfi és a négyéves gyermeke halt meg a Kijevet ért támadásban. További hárman megsebesültek, köztük egy 13 éves gyermek – olvasható a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett közleményben.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester vasárnap kora reggel a Telegramon azt írta, hogy a légvédelmi egységek „működnek”, és figyelmeztette a civileket, hogy maradjanak óvóhelyeken.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!