Irán hadgyakorlatot tart az ország nyugati határánál

2024. augusztus 11. – 11:18

Másolás

Vágólapra másolva

A legfontosabb vasárnapi hírek a közel-keleti konfliktusról:

  • Az iráni Forradalmi Gárda keddig tartó hadgyakorlatot tart az ország nyugati részén – írja a Reuters. A pénteken kezdődött gyakorlat az iraki határhoz közeli nyugati Kermánsáh tartományban zajlanak, hogy „fokozzák a harckészültséget és az éberséget” – közölte az IRNA-val a fegyveres erők egyik tisztviselője. Korábban Irán megtorlást ígért Izraelnek, miután július 31-én Teheránban megölték Iszmail Haníje Hamász-vezért.
  • Olaf Scholz, Németország kancellárja telefonon közölte Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel, hogy meg kell kötnie a tűzszünetről és a Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodást – erről a Times of Israel számolt be a német kormány közleményére hivatkozva. Scholz azt is mondta Netanjahunak, hogy ideje megtörni „a közel-keleti megtorló erőszak pusztító körforgását”.
  • Izrael az éjszaka folyamán kiterjesztette az evakuálási parancsot a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Júniszban, így több tízezer palesztin lakosnak és kitelepített családnak kellett elhagynia az otthonát – írja a Guardian. Az izraeli hadsereg közölte: a háború előtt a Gázai övezetet irányító Hamász csoport fegyveresei ellen intézett támadást, akik támadások végrehajtására és rakéták kilövésére használják ezeket a területeket. A Gázai övezet déli részén fekvő Khan Júniszban a kiürítési utasítás a középső, keleti és nyugati kerületekre vonatkozott, ami a 10 hónapja tartó konfliktus egyik legnagyobb ilyen jellegű kitelepítési parancs – két nappal azután, hogy a tankok visszatértek a város keleti részére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!