Elítélt egy gázai iskolaépület elleni izraeli támadást Kamala Harris

2024. augusztus 11. – 07:47

Másolás

Vágólapra másolva

Kamala Harris amerikai alelnök elítélte, hogy Izrael szombaton egy gázai iskolaépület ellen intézett légitámadást – írja a BBC.

A támadásban nagyjából száz ember halt meg, az épület menekült palesztinoknak adott menedéket – mondta a gázai Civil Emergency Service a Reutersnek.

Az arizonai Phoenixben tartott kampányrendezvényen Harris azt mondta, hogy Izraelnek joga van „a Hamász ellen fellépni”, de „fontos felelőssége”, hogy elkerülje a polgári áldozatokat. Harris szerint szerint „túl sok” civil halt meg „ismét”, egyúttal megismételte a túszmegállapodásra és tűzszünetre vonatkozó felhívásokat.

Egy izraeli katonai szóvivő szerint az al-Taba'een iskola „aktív Hamász és Iszlám Dzsihád katonai létesítményként szolgált”. Ezt a Hamász tagadja.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy „pontos csapást mértek a Hamász terroristáira, akik az al-Taba'een iskolában működő Hamász parancsnoki és irányító központban tevékenykedtek”.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) és az Izraeli Biztonsági Ügynökség közleménye szerint „legalább 19 Hamász- és Iszlám Dzsihád-terroristát” „likvidáltak” a támadás során.
Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője szerint „különböző hírszerzési jelek” alapján „nagy a valószínűsége” annak, hogy az Iszlám Dzsihád Központi Táborok Brigádjának parancsnoka, Ashraf Juda a Taba'een is az iskolában tartózkodott, amikor a támadás történt. De szerinte egyelőre nem világos, hogy a parancsnok meghalt-e a támadásban.

A szombati légicsapást a nyugati és regionális hatalmak bírálták. Egyiptom szerint a támadás azt mutatja, hogy Izrael nem kíván tűzszünetet kötni vagy véget vetni a gázai háborúnak.

Fadl Naeem, az al-Ahli kórház vezetője, ahová sok áldozatot szállítottak, elmondta, hogy a csapást követő órákban mintegy 70 áldozatot azonosítottak – sok más áldozat maradványait azonban olyan súlyosan elcsúfították, hogy az azonosítás nehéz volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!