A kormány megfosztaná ideiglenes szálláshelyüktől a Magyarországon élő kárpátaljai menekülteket

2024. augusztus 9. – 17:59

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar kormány megfosztaná ideiglenes szálláshelyüktől a Magyarországon élő kárpátaljai menekülteket, írja a Magyar Helsinki Bizottság pénteken megjelent közleményében. A szervezet a kormány egy június végi rendeletére utal, amely szerint augusztus 21-től csak azok lesznek jogosultak menedékre, akik Ukrajna harcok sújtotta részeiről érkeztek. Mivel jelenleg Kijevtől nyugatra csak a Zsitomiri területen folynak harcok, Kárpátalján nem, így az itt élőket az eddigiekhez képest nem ismernék el menedékesként. Márpedig innen érkezett a legtöbb üldözött azok közül, akik máig közösségi szállásokon laknak Magyarországon, írja a szervezet.

Arról, hogy pontosan kiknek kell költözniük, a menedékesek a kormány oldalán közzétett úgynevezett területlistákból értesülhetnek. A Magyar Helsinki Bizottság azt írja, azoknak, akik most állami szálláshelyen laknak, és a területlista szerint nem jogosultak a menedékre, a rendelet hat napot adott arra, hogy „különös méltánylást érdemlő helyzetükre tekintettel” Pál Norbert kormánybiztosnál kérvényezhessék, hogy továbbra is ott lakjanak.

A szervezet szerint ezt sok család meg is próbálta, de a kérelmezőknek csak a hatoda kaphatott haladékot. A sikeres kérelmezőkön kívül csak 65 évesnél idősebbek, fogyatékkal élők, várandósok, gyerekek és „a velük egy háztartásban élő egy fő törvényes képviselők” maradhatnak, vagyis az állam a rendeletével akár szét is szakíthat családokat. A Magyar Helsinki Bizottság bíróságon támadja meg a kormánybiztos egyedi, kérvényeket elutasító döntéseit.

"Azért képviseljük ezeket az embereket, mert ami most történik, az egyértelműen jogellenes. Emellett az egyénekkel, családokkal szemben méltánytalan és embertelen, erkölcsileg is igazolhatatlan – indokolta a pereskedést Szekeres Zsolt, a szervezet jogi főmunkatárs.

“A lakhatási támogatás megvonása átgondolatlan, önkényes és az érintettekre nézve végzetes hatású. Közülük sokan gyerekek, ráadásul magyar ajkúak, és ők most gyakorlatilag hajléktalanná válnak. Őket még az is sújtja, hogy aki eddig iskolába, óvodába járt, attól elveszik ennek lehetőségét a tanévkezdés előtt tíz nappal, hiszen nem lesz honnan iskolába járniuk, és hová hazamenniük.”

– írja közleményében a Magyar Helsinki Bizottság.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!