Három év börtönt kapott egy brit férfi, aki rátámadt egy rendőrre a southporti zavargások során

2024. augusztus 7. – 16:37

Másolás

Vágólapra másolva

Három év börtönt kapott egy brit férfi, aki a southporti késelés miatt kitört szélsőjobboldali zavargáson ököllel arcon ütött egy rendőrt, írja a Guardian. A 58 éves Derek Drummond téglákkal dobálta a rendőröket egy southporti zavargás során, ahol több mint 50 rendőr megsérült, és egy rohamkocsit is felgyújtottak.

Drummond az egyik első résztvevője a southporti zavargásoknak, aki ellen bírósági ítéletet hoztak és eddig ő kapta a leghosszabb börtönbüntetést. Az eddig elítélt két másik férfit, Liam Rileyt és Declan Geirant 20 és 30 hónap börtönbüntetésre ítélték.

A Guardian azt írja, az 58 éves Drummond négy nappal a történtek után feladta és bűnösnek vallotta magát a rendőrségen.

„Szégyellem magam azért, ahogyan viselkedtem. Cserbenhagytam Southportot, cserbenhagytam a gyerekeket, cserbenhagytam magamat. Nem azért vagyok itt, hogy bármit is tagadjak”

– mondta tárgyalásán Drummond.

„Ez az érzéketlen viselkedés megfosztotta a southporti lakosokat őszinte és kollektív gyászuktól” – mondta az ügyet tárgyaló bíró. A tárgyaláson elhangzottak szerint az elmúlt nyolc napban 93 merseyside-i rendőr sérült meg. Serena Kennedy rendőrfőnök tárgyaláson felolvasott nyilatkozata szerint a rendőrök súlyos fizikai sérüléseket szenvedtek, többeknek eltört az állkapcsuk és több fogukat is elvesztették.

Kennedy azt is elmondta, csoda, hogy a zavargásokban eddig nem halt meg egy rendőr sem. A rendőrség becslése szerint közel ezer ember vett részt a southporti zavargásokban, ahol téglákat, festékesdobozokat és kukákat dobáltak a rendőrökre, és muszlimellenes rigmusokat skandáltak.

Keir Starmer brit kormányfő a zavargásokról a miniszterekkel tanácskozva közölte: a rendőrség a „maradéktalan támogatását” bírja, hogy fellépjen a „szélsőségesekkel” szemben, akik „gyűlöletet akarnak kelteni”, megfélemlítve a közösségeket. Yvette Cooper belügyminiszter kijelentette, hogy a rendzavarók „megfizetik a tetteik árát”, és hozzátette, a bűnözők erőszakos cselekményeinek nincs helyük Nagy-Britannia utcáin.

Ahogy kedden megírtuk, eddig közel 400 embert tartóztattak le az Anglia és Észak-Írország egyes részein zavargások miatt. Az erőszakhullám azután indult, hogy egy 17 éves fiú múlt hétfőn Southportban késeléses támadásban megölt három gyereket, majd az interneten elkezdett terjedni, hogy a gyanúsított egy muszlim menedékkérő volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!