Az ENSZ szerint a palesztin menekülteket segítő szervezetének dolgozói is részt vehettek az október 7-i támadásban

2024. augusztus 5. – 21:07

Másolás

Vágólapra másolva

Kilencen részt vehettek az ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynöksége (UNRWA) dolgozói közül az Izrael elleni 2023-as támadásban – írja a Reuters.

Az UNRWA szóvivője szerint a bizonyítékok alapján megalapozott a gyanú ellenük, azonnal elbocsátják a kilenc dolgozót.

Az ENSZ azt követően indított vizsgálatot, hogy Izrael a Hamász segítésével vádolta meg az UNRWA munkatársait. Izrael szerint a segélyszervezet dolgozói közül többen részt vettek a Hamász vezette október 7-i támadásokban, amelyek a gázai háború kirobbanásához vezettek.

Tizenkilenc fő ellen indult vizsgálat, jelenleg kilenc ember ellen szól elegendő bizonyíték. Az ENSZ szóvivője egyelőre nem árulta el, hogy a gyanúsítottak pontosan mit követtek el, de azt mondta: „A támadásban való bármilyen részvétel egyenlő a palesztin nép érdekében végzett munkájuk elárulásával.”

Az UNRWA Gázában, Ciszjordániában, Jordániában, Libanonban és Szíriában több millió palesztin számára nyújt oktatást, egészségügyi ellátást és segélyeket. Az ügynökség évente megosztja az általuk foglalkoztatott személyek listáját az összes érintett országgal.

Izrael korábban nem kifogásolta a szervezet működését, 2024 márciusában viszont azt közölték, hogy az UNRWA alkalmazottainak jelentős része terrorista szervezetek tagja. Az ENSZ szerint Izrael még nem szolgáltatott erre vonatkozóan bizonyítékot.

Az UNWRA szerint néhány, izraeli fogságból Gázába engedett alkalmazott arról számolt be, hogy az izraeli hatóságok nyomást gyakoroltak rájuk, hogy hamisan állítsák, hogy az UNWRA-nak Hamász-kapcsolatai vannak, és hogy az alkalmazottak részt vettek az október 7-i támadásokban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!